Rata curățata și spălata, atât pe exterior, cât și interior, se șterge cu prosoape de hârtie.
Se condimentează cu sare, piper și maghiran, atât pielea, cât și in interior.
Rata condimentata se lasa la temperatura camerei 2-3 ore.
Se pregătește o tava potrivită, sa încapă perfect rata, sa nu rămână prea mult loc liber.
Tava se poate tapeta cu hârtie de copt.
Merele se spală, se îndepărtează cotorul și semințele, apoi se taie felii mai mari, morcovii curatati se toaca rondele, iar ceapa curățata se taie julien.
Se asaza rata, iar de jur împrejurul ei și in interior, se pun merele, morcovii și ceapa.
Se asaza crenguțele de rozmarin și cimbru, rata se acoperă cu hârtie de copt umezita, iar tava se acoperă cu folie de aluminiu, strângând capetele sub buza tavii, pentru a inchide ermetic tava.
Nu se pune apa in tava.
Se da tava la cuptor pentru doua ore, la temperatura de 200 grade.
Se verifica rata, introducând din loc in loc o scobitoare. Ea trebuie sa între ușor in carne, iar prin locul înțepat nu trebuie sa iasă lichid.
Dacă rata e gatita, se da iar la cuptor, fara hârtie de copt și fara folie de aluminiu.
Se porneste ventilatia cuptorului și se lasă încă 30 minute, pana se rumenește pielea de pe rata.
Când este gata rumenita, se scoate tava din cuptor, iar rata se asaza pe un platou. Se acoperă cu un prosop, lăsând-o in repaos 10-15 minute.
In acest timp merele și legumele se scot cu paleta, se pun intr-un vas și se pasează cu blenderul vertical. Sosul obținut se subțiază cu lichidul din tava, pana ajunge la consistenta dorita și se condimentează cu pudra de ghimbir, putina scortisoara, sare, piper, după gust.
Rata se servește cu sos, alături de alte garnituri cum ar fi piure, pilaf, cartofi natur, țărănești, etc...
Comentarii