Varza proaspata( 2 kg, cântărită după ce a fost tocata)
Un fir de praz
Un morcov
Un gogoșar sau ardei gras
Sare
Piper
Cimbru
Mărar
400 g roșii pasate
Instructiuni
Pentru început ne ocupam de rata.
Se curăța bine, cu un pumn de mălai frecăm rata pe exterior ( având o rata crescută la curte, a fost nevoie), se spală, se porționează și o lasam deoparte.
Varza se taie fideluță, adăugăm sare și frecăm bine varza, sa-și lase sucul.
Morcovul se da pe răzătoare, prazul și gogoșarul se toaca mărunt.
Avem pregătite toate cele necesare, deci ne putem ocupa de fiecare ingredient, in parte.
Se pune pe foc o tigaie antiaderenta și când este fierbinte, punem pe rând, bucatile de rata, cu pielea in jos, ca sa lase grăsime.
In cazul când rata nu are grăsime, adăugăm ulei in tigaie, dar la mine nu a fost cazul..
Prajim carnea pe ambele părți, la foc iute, circa 2 minute pe fiecare parte.
După ce am terminat bucatile de rata, le dam deoparte.
In grăsimea lasata in tigaie, adăugăm morcovul, apoi prazul și gogoșarul, presaram sare și lasam pe foc, pana se înmoaie.
Varza tocata și frecata cu sare, între timp a lăsat destul suc. Luam cate un pumn de varza și stoarcem in mâna, sa rămână fără prea mult lichid, acesta fiind o sursa de balonare, la mâncărurile cu varza.Când am stors toată varza, am amestecat cu legumele călite, inclusiv grăsimea din tigaie, adăugăm sare( dacă e necesar), piper și cimbru.
Intr-o tava potrivită așezăm hârtie de copt, turnam toată varza intr-un strat uniform, adăugăm deasupra bucatile de rata, acoperim carnea cu hârtie de copt, iar tava o închidem ermetic cu folie de aluminiu.
Dam tava la cuptor, cu încălzire de jos, la 175 grade, apoi la 160 grade, pentru o ora.
Acum scoatem tava din cuptorul, îndepărtăm cu grija folia de aluminiu și hârtia de copt.Cu o lingura, turnam pe toată suprafața tavii, cele 400 g roșii pasate.
Acoperim iar carnea și tava, cu hârtie și folie, dam iar la cuptor, pentru încă o ora.
La final, lasam tava descoperită, in cuptor, cu încălzire jos și sus, pentru 5-8 minute, cât sa se rumeneasca rata.
Se servește cu mărar tocat presărat deasupra, cu mămăliguța, sau pâine proaspăta și ardei iuți, cine dorește.
Comentarii