Ingrediente
- O rata( 1600 g)
- Varza proaspata( 2 kg, cântărită după ce a fost tocata)
- Un fir de praz
- Un morcov
- Un gogoșar sau ardei gras
- Sare
- Piper
- Cimbru
- Mărar
- 400 g roșii pasate
Instructiuni
- Pentru început ne ocupam de rata.
- Se curăța bine, cu un pumn de mălai frecăm rata pe exterior ( având o rata crescută la curte, a fost nevoie), se spală, se porționează și o lasam deoparte.
- Varza se taie fideluță, adăugăm sare și frecăm bine varza, sa-și lase sucul.
- Morcovul se da pe răzătoare, prazul și gogoșarul se toaca mărunt.
- Avem pregătite toate cele necesare, deci ne putem ocupa de fiecare ingredient, in parte.
- Se pune pe foc o tigaie antiaderenta și când este fierbinte, punem pe rând, bucatile de rata, cu pielea in jos, ca sa lase grăsime.
- In cazul când rata nu are grăsime, adăugăm ulei in tigaie, dar la mine nu a fost cazul..
- Prajim carnea pe ambele părți, la foc iute, circa 2 minute pe fiecare parte.
- După ce am terminat bucatile de rata, le dam deoparte.
- In grăsimea lasata in tigaie, adăugăm morcovul, apoi prazul și gogoșarul, presaram sare și lasam pe foc, pana se înmoaie.
- Varza tocata și frecata cu sare, între timp a lăsat destul suc. Luam cate un pumn de varza și stoarcem in mâna, sa rămână fără prea mult lichid, acesta fiind o sursa de balonare, la mâncărurile cu varza.Când am stors toată varza, am amestecat cu legumele călite, inclusiv grăsimea din tigaie, adăugăm sare( dacă e necesar), piper și cimbru.
- Intr-o tava potrivită așezăm hârtie de copt, turnam toată varza intr-un strat uniform, adăugăm deasupra bucatile de rata, acoperim carnea cu hârtie de copt, iar tava o închidem ermetic cu folie de aluminiu.
- Dam tava la cuptor, cu încălzire de jos, la 175 grade, apoi la 160 grade, pentru o ora.
- Acum scoatem tava din cuptorul, îndepărtăm cu grija folia de aluminiu și hârtia de copt.Cu o lingura, turnam pe toată suprafața tavii, cele 400 g roșii pasate.
- Acoperim iar carnea și tava, cu hârtie și folie, dam iar la cuptor, pentru încă o ora.
- La final, lasam tava descoperită, in cuptor, cu încălzire jos și sus, pentru 5-8 minute, cât sa se rumeneasca rata.
- Se servește cu mărar tocat presărat deasupra, cu mămăliguța, sau pâine proaspăta și ardei iuți, cine dorește.
 
							 
					 
                                 
                                 
                                 
                                
Comentarii