Ingrediente

  • 2 pulpe de curcan (2300 grame)
  • 1 lingură sare grunzoasa 
  • 1 linguriță piper
  • 1 lingură ulei de măsline 
  • 4 cepe potrivite ca mărime 
  • 3 fire praz doar partea albă
  • 6-7 căței de usturoi
  • 2 ardei grași roșii 
  • 2 ardei grași galbeni
  • 2 fire apio
  • 200 g roșii pasate (o conservă Mutti)
  • 1 lingură pastă de tomate concentrată 
  • 200 ml vin dulce
  • 40 ml ulei de măsline 
  • 40 g unt
  • 3-4 fire mici de cimbru
  • 2 foi dafin
  • Făină albă 

Pătrunjel verde

Instructiuni

  • Pulpele spălate se taie în două, iar copanelor în partea de jos li se face o tăietură de jur împrejur, pentru a tăia tendoanele.
  • Se ung cu puțin ulei, apoi se masează bine cu sare și piper. Se lasă la temperatura camerei 2-3 ore.
  • Într-un vas încăpător și antiaderent, care se folosește și la cuptor (eu am avut o cratiță de tuci) se pune uleiul și untul la încălzit, la temperatura medie.
  • Pulpele se trec prin făină și se prăjesc pe toate părțile, apoi se scot pe o farfurie și se pun deoparte.
  • În grăsimea rămasă în vas se călesc pe rând legumele curățate și tocate. Punem întâi ceapă, prazul și o linguriță de sare, după 2-3 minute adăugăm 4-5 căței de usturoi, continuând cu ardeii, firele de apio, iar la final adăugăm rosiile pasate și pastă de tomate.
  • Peste legume turnăm un pahar cu vin, lăsăm vasul pe foc mediu încă 2-3 minute, apoi stingem focul și potrivim gustul cu sare și piper.
  • Între timp se încălzește cuptorul la 200 grade.
  • În vasul cu legumele călite se pun pulpele prăjite, firele de cimbru și foile de dafin.
  • Umezim o coală de hârtie de copt cu care acoperim pulpele și legumele.
  • Vasul se acoperă cu folie de aluminiu, strângând folia pe marginea vasului, să fie căptușită bine.
  • Se dă vasul la cuptor.
  • Având pulpe de curcan crescut la curte, știam ca, se gătesc în două ore.
  • Am lăsat vasul căptușit în cuptor la 200 grade, aproximativ 90 minute, când am verificat carnea, înfigând în diferite locuri un băț de frigăruie. Pentru ca, pulpele erau gătite cam 80% am îndepărtat doar folia de aluminiu de pe vas, am scăzut temperatura cuptorului la 180 grade, carnea am acoperit-o iar cu hârtia de copt și am dat vasul la cuptor pentru încă 30 minute, cand pulpele erau deja făcută, carnea se desprindea ușor de pe os și legumele au format un sos gros.
  • Se scoate vasul din cuptor și se pun 2-3 căței de usturoi trecuți prin presa, se presară pătrunjel verde tocat, se amestecă ușor în vas, să pătrundă usturoiul peste tot, se pune un capac și se lasă la odihnă, 15-20 minute, timp în care se poate face o mămăliguță, care merge de minune alaturi de această tocană delicioasă.