Ingrediente

  • Pulpa de vițel (1100 g)
  • 2 cepe mari
  • 2 morcovi
  • 200 ml vin roșu
  • 1 cub de unt
  • 3 linguri de ulei
  • 1 lingurița cu vârf de sare grunzoasa 
  • 1/2 lingurița piper
  • 4-5 căței de usturoi

Instructiuni

  • Pulpa de vițel, bucata întreaga se spală și se șterge cu hârtie absorbanta.
  • Se masează bine cu sare, piper și se lasă la temperatura camerei, timp de 2-3 ore.
  • Intr-o tigaie antiaderenta, încăpătoare se pun la înfierbântat untul și uleiul.
  • Se rumenește carnea in aceasta grăsime, pe toate partile, apoi se scoate din tigaie și se lasă deoparte, pe o farfurie.
  • Ceapa curățata se taie julien, morcovii se taie rondele, iar usturoiul curatat se feliază.
  • In grăsimea din tigaie se pun legumele și se calesc, doar cât devin translucide. 
  • Se adauga vinul peste legume si se fierb împreuna 2-3 minute.
  • Intr-un vas yena se pun legumele, cu tot cu lichidul din tigaie, peste legume se asaza pulpa rumenita, se acoperă vasul și se da la cuptor, timp de 2 ore, poate chiar mai mult, la 180 grade.
  • Se verifica lichidul din vas, iar dacă este nevoie, se completează cu supa, sau apa, insa nu a fost cazul.
  • Carnea se verifica, sa fie gatita. Eu folosesc un bat de frigăruie si-l infing in 2-3 locuri in bucata de carne. Dacă in locul înțepat, nu iese lichid tulbure, înseamnă ca e gata. Timpul de gătire, poate fi diferit, in funcție de fragezimea, sau grosimea bucății de carne.
  • Când totul a fost gata, am scos carnea pe o farfurie, iar legumele le-am pus in vasul blenderului. Se pasează, adăugând lichidul rămas in vasul yena. Se folosește lichid, in funcție de, cât de consistent, ne dorim sosul.
  • Ca si garnitura, pe lângă sosul de legume, am avut o mâncare de păstăi galbene fideluță. Le-am gătit simplu si anume: păstăile proaspete se spală si se indeparteaza capetele. In ulei se caleste o ceapa, se adauga păstăile si o cana de apa. Se gătesc, la foc potrivit, pana se înmoaie păstăile, iar apa se evapora.
  • Se taie carnea in felii de grosime dorita, se asaza pe farfurie, alături de sosul de legume si pastai, care au fost apreciate de întreaga familie.