Ingrediente

  • 1 bucata pulpa de porc (1700 g)
  • 200 g slanina proaspăta
  • 2 lingurițe sare grunzoasa
  • 1 lingurița piper
  • 2 lingurițe boia dulce

Pentru cartofi

  • 1,5 kg cartofi noi
  • 1 lingurița sare
  • 1/2 lingurița piper
  • 1 lingurița boia duce
  • 2 linguri ulei masline
  • 3 crenguțe rozmarin proaspăt
  • 2 crenguțe cimbru

Salata de sfecla roșie

  • 3 bucăți de sfecla roșie
  • 2 legături pătrunjel
  • 2-3 căței usturoi
  • 2 linguri ulei de masline
  • zeama de la 1/2 de lamaie
  • sare după gust

Instructiuni

  • Bucata de pulpa fiind prea mare am tăiat-o in doua.
  • Slanina se taie felii subtiri.
  • Atât carnea, cât și slanina se condimentează cu sare, piper și boia dulce, apoi se lasă la temperatura camerei 1-2 ore.
  • Cartofii noi se spală bine, folosind partea aspra a unui burete de bucatarie.
  • Se pun intr-un vas încăpător și se tamponează cu hârtie absorbanta, pentru a îndepărta excesul de apa.
  • Se pune uleiul peste cartofi si se scutura vasul, sa fie unși toți cartofii cu ulei. 
  • Se pun condimentele si se procedează la fel.
  • Intr-o tava încăpătoare se pun cartofii pe un singur rând.
  • Se asaza bucatile de carne, feliile de slanina si crenguțele de rozmarin si cimbru.
  • Se acoperă carnea si cartofii cu hârtie de copt umezita, iar tava se căptușește cu folie de aluminiu.
  • Se da tava la cuptor pentru doua ore, la 180 grade.
  • Se verifica carnea, iar dacă e gata, se asaza bucatile de slanina peste carne, se da tava neacoperită la cuptor si se mărește temperatura la 200 grade cu ventilatie. Carnea se va rumeni, insa slanina pusă peste ea, se va rumeni, grăsimea va curge peste carne, iar in acest fel, carnea nu se usucă.
  • Când bucatile de slanina sunt rumenite, se scoate tava din cuptor, bucatile de carne se scot pe o farfurie, iar cartofii merg iar la cuptor, 200 grade cu ventilatie, pana sunt rumeniți, iar in tava rămâne mai multa grăsime, decât apa.

Salata de sfecla roșie 

  • Este indicat, sa fie făcută din timp, dacă folosim sfecla coaptă și nu fiarta.
  • Sfecla roșie se inveleste in hârtie de copt, se pune intr-o tava și se da la cuptor, la 180 grade, pana intra scobitoarea in ele. Se lasă la răcit, se curată de coaja și se taie cubulete.
  • Se spală și se toaca pătrunjelul, iar usturoiul curățat se trece prin presa.
  • Se pun toate legumele intr-un vas, se adauga uleiul și zeama de lamaie.
  • Se condimentează cu sare după gust.
  • Salata de sfecla se da la rece, măcar 2-3 ore. Dacă la început ni se pare acru și cu gust intens de usturoi, după ce sta la frigider, se diminuează gustul, sfecla absorbind din zeama de lamaie și aroma de usturoi.