Ingrediente

  • 1 pulpa de ied (aproximativ 1700 g)
  • 4 linguri ulei de masline
  • 4-5 căței de usturoi
  • 1 lingurița cu vârf de sare grunzoasa
  • 1/2 lingurița piper
  • 1 lingurița cimbru uscat
  • 1 lingurița cu paprika (boia dulce)
  • 200 ml vin alb

Instructiuni

  • Intr-un vas punem uleiul, cateii de usturoi curățati și trecuti prin presa, restul de condimente și se omogenizează bine.
  • Pulpa bine spălata, apoi stearsa cu hârtie absorbanta, se unge pe ambele parti, cu amestecul obținut anterior. 
  • Se pot folosi diferite condimente, sau ierburi aromate, dar eu m-am oprit doar pe acestea, care m-am gândit, ca merg bine la carnea de ied.
  • După ce pulpa a fost masata bine cu condimente, se învelește strâns in folie alimentara și se da la frigider, pentru 10-12 ore.
  • Înainte de a gati pulpa, se scoate din frigider și se lasă la temperatura camerei 2-3 ore.
  • Pregătim o tava încăpătoare și așezăm pulpa de ied. Turnam vinul in tava, iar carnea o acoperim cu hârtie de copt umezita cu apa. Peste tava se pune folie de aluminiu, strângând capetele de buza tavii. In așa fel, carnea va lasă suc propriu și se va gati, fără a avea grija, pentru doua ore, ca va rămâne fără lichid in tava.
  • Se da in cuptorul preîncălzit la 180 grade, pentru doua ore.
  • După acest timp se verifica, dacă e gatita carnea și dacă in tava este lichid suficient. Eu obișnuiesc, sa infing un bat de frigăruie, in partea cea mai groasa a cărnii. Dacă intra ușor, înseamnă ca e gata, insa dacă in locul unde carnea este intepata, iese lichid tulbure, atunci va trebui, sa mai stea in cuptor și in functie de lichidul din tava, se lasă asa, sau se completează cu putina apa.
  • In primul caz, dam tava la cuptor, fără hârtie și folie de aluminiu, pornind ventilatia, pana ce carnea se rumenește deasupra.
  • In al doilea caz, cand carnea este încă tare, se acoperă pulpa din nou cu hârtie de copt, se asaza folia de aluminiu peste tava și se da la cuptor, pentru încă 30-60 minute, pana o verificam iar.
  • Când carnea este moale si rumenita, se scoate tava din cuptor, se acoperă cu hârtie de copt și se lasa in repaos 15-20 minute, înainte de a fi consumată.
  • Ca și garnitura pentru aceasta pulpa de ied, am avut fasole galbene păstăi. Au fost gătite simplu, in ulei, unde am inmuiat o ceapa cu putina sare, am adăugat păstăile spalate, curățate și tăiate in doua. Am turnat o cana de apa, am acoperit vasul și le-am lăsat la foc mediu, pana s-au inmuiat fasolele, iar apa s-a evaporat.
  • O mâncare apreciata de întreaga familie!