Ingrediente

  • 150 g albus de ou
  • 80 g indulcitor (xilitol)
  • 1 praf de sare
  • 64 g nuca măcinată
  • 60 g tarate ovaz macinate (4 linguri)
  • 20 g tarate pshillium (2 linguri)
  • 5 g praf de copt

Decor optional

  • 15 g cacao degresată
  • 1 lingurița indulcitor (xilitol)
  • Esența rom
  • Apa, sau lapte semidegresat

Instructiuni

  • Având adunate la congelator câteva albușuri, m-am gândit, sa le valorific intr-o prajitura dietetica cu nuca, iar rezultatul este unul mai mult decât satisfăcător. Este un dulce cu gust intens de nuca, uscat la interior, ceea ce ma duce cu gândul de uscatelele cu nuca, un dulce care îl făceam cu ani in urma și era preferata copiilor.
  • Albusurile congelate se lasă in frigider, iar când sunt complet dezghețate, ne putem apuca de treaba.
  • Încălzim cuptorul la 170 grade.
  • Pregătim o tava cu diametrul de 23 cm.
  • Miezul de nuca, taratele și praful de copt se amesteca împreuna.
  • Mixam albușurile cu un praf de sare, adăugăm indulcitorul și continuam, pana obținem o bezea ferma.
  • Se adauga ingredientele uscate, încorporând-le cu o spatula.
  • Dacă vrem decor, amestecam cacaua, indulcitorul, esența de rom, cu apa, sau lapte, pana obținem un sos consistent, dar nu exagerat de gros.
  • Punem in tava pregatita înainte 1/2 din bezea, nivelam și turnam cu lingura 1/2 din sosul de cacaua, continuam cu restul de bezea, apoi terminam cu sosul rămas.
  • Cu o scobitoare trasăm linii de la marginea tavii spre mijlocul ei.
  • Se da tava la cuptor pentru 25-30 minute, pana prajitura isi schimba puțin culoarea deasupra.
  • Se scoate din cuptor, se îndepărtează hârtia și se lasă la răcit pe un grătar, după care se feliază in patru bucăți.
  • Fiecare felie conține 1 lingura tarate ovaz, 1/2 lingura tarate de pshillium și 16 g nuca, permisă intr-o zi de croaziera, in locul uleiului de masline.
  • In dieta Dukan, aceasta prajitura se consuma in patru zile de croaziera, începând cu PP, având 64 g nuca, echivalentul a 4 linguri de ulei de masline.