Ingrediente

  • 2 gălbenușuri
  • 3 albușuri
  • 200 g iaurt degresat cantarit după ce a fost scurs de zer
  • 40 g indulcitor (xilitol)
  • 40 g lapte praf degresat
  • 25 g pudra de Okara
  • 5 g praf de copt
  • 5 g esența vanilie
  • 1 praf de sare

Glazura

  • Îndulcitor pudra pentru presărat deasupra

Decor -Jeleu de goji

  • 10 g fructe goji uscate
  • 50 ml apa
  • 2 g gelatina+20 ml apa rece

Instructiuni

  • Trei cutii de iaurt degresat (140g fiecare) se pun la scurs. Cum procedam: intr-un vas punem un strat generos de mălai, peste care întindem un tifon dublu. Turnam iaurtul in tifon și lasam la scurs 3-4 ore. Mălaiul va absorbi zerul din iaurt, iar ceea ce rămâne in tifon, îl vom folosi la prajitura.
  • Separam ouale, iar gălbenușurile se mixează cu 25 g indulcitor (din totalul de 40 g), pana ce devin deschise la culoare, iar indulcitorul este topit.
  • Se incorporeaza iaurtul, apoi laptele praf degresat, pudra de Okara, praful de copt si esența. Se folosește mixerul pentru aceasta etapa.
  • Se lasă crema de gălbenușuri deoparte.
  • Se porneste si se fixează cuptorul la 160 grade.
  • O tava cu diametrul de 18 cm. se tapetează cu hârtie de copt.
  • In alt vas se mixează albușurile cu un praf de sare. 
  • Când încep sa capete volum, se adauga restul de indulcitor (15 g) si se mixează, pana obținem o bezea ferma.
  • Se incorporeaza in crema de gălbenușuri, bezeaua in doua transe, amestecand ușor cu spatula.
  • Se toarnă compozitia in tava si se da in cuptorul preîncălzit la 160 grade, timp de 40 minute, apoi se scade temperatura la 140 grade pentru încă 10 minute. Vom observa, ca prajitura începe, sa se lase in momentul când, se scade temperatura cuptorului. După acest timp de coacere, se inchide caldura cuptorului și se lasă tava încă 10 minute.
  • In tot timpul coacerii și pana la final, usa cuptorului nu se deschide.
  • După ce prajitura s-a temperat in cuptor, se scoate tava afara, se ridica cu tot cu hârtia de copt, apoi  aceasta se îndepărtează, întâi cu un cuțit se desprinde hârtia de pe marginea prajiturii, apoi se inclina pe o parte și se îndepărtează și de pe fundul ei. Este destul de ferma si nu exista riscul sa se rupa.
  • Se așeza pe un grătar, sa se răcească complet.
  • Rece, se pudreaza cu indulcitor și se decoreaza cu jeleu de fructe goji.

Jeleu de goji

  • Se pun fructele la fiert cu apa, timp de 6-7 minute. Se pasează, iar piureul obținut se trece prin sita.
  • Gelatina se hidratează in apa rece, pana se umfla, apoi se topește la baia de abur, sau in cuptorul cu microunde, in reprize scurte de 5 secunde, având grija, ca gelatina sa devină lichida și sa nu fiarbă. Se toarnă peste piureul de goji și se lasă la temperatura camerei, pana se răcește și se ingroasa.
  • In dieta Dukan, aceasta prajitura cu iaurt se consuma din faza de atac.
  • Se poate modifica pentru croaziera, folosind iaurt grecesc semidegresat, care nu are nevoie, sa fie pus la scurs,  pudra de Okara se poate înlocui cu amidon de porumb (20g/zi=1 tolerat), iar decorul se poate face din ciocolata topita, sau jeleu de fructe permise in dieta, dar atunci vom avea încă un tolerat.
  • Nu este prea aspectuoasă, dar este gustoasa!