Ingrediente

  • 250 g branza degresată cremoasă 0,2% grăsime
  • 200 g iaurt grecesc 2% grăsime
  • 10 g amidon
  • 10 g cacao degresată
  • 2 oua
  • 60 g indulcitor( xilitol)
  • 1 praf sare
  • Esente de vanilie și rom

Glazura

  • 20 g ciocolata 80%
  • 30 ml lapte semidegresat
  • 15 g miez nuca

Instructiuni

  • Pentru început punem branza și iaurtul la scurs 2-3 ore( intr-un vas mai mare se pune un strat generos de mălai, așezăm un tifon împăturit in patru, sau un servet de bumbac, iar pe tifon punem branza și iaurtul.Mălaiul va absorbi excesul de zer).
  • Separam albușurile de gălbenușuri.
  • Albușurile se bat spuma cu un praf de sare și indulcitorul.
  • Branza și iaurtul ,scurse, se mixează câteva secunde împreuna cu gălbenușurile, după care cu o spatula incorporam albușurile spuma,in 3-4 transe.
  • Compozitia obținută se împarte in doua,
  • - 1/2 din compoziție se amesteca ușor cu cele 10 g amidon și esența de vanilie.
  • -1/2 din compoziție se amesteca ușor cu cacaua cernută și esența de rom.
  • Compozițiile se pun in doua poshuri, ambele având cam aceeași dimensiune la vârf.
  • In tava de 15/15 tapetata cu hârtie de copt, cu ajutorul poshurilor, formam bastonașe, alternând crema cu cacao și crema cu amidon.
  • Mie mi-au ieșit doua rânduri de bastonașe, un rând pe un sens,al doilea rând pe sens invers.
  • Când am terminat de asezat cremele din poshuri, am nivelat suprafața lor cu o spatula.
  • Se da la cuptor,160 grade,aproximativ 50 minute, pana trece testul scobitorii.Când este coaptă,se inchide cuptorul ,dar cu usa intredeschisa, lasam tava in cuptor 5-6 minute.Prajitura va creste la copt, chiar va crapă, dar tinuta in cuptor, se va lasă ușor.
  • Se scoate din cuptor, se ia cu tot cu hârtia de copt și se va așeza pe un grătar 10 minute,pana se intareste, după care se îndepărtează și hârtia.
  • Se face glazura, topind la microunde, sau baia de abur,ciocolata și laptele.Când ciocolata este topita, se amesteca energic, pana obținem o glazura omogena.
  • Se întinde in strat uniform, pe toată suprafața prajiturii, se presara miez de nuca, tăiat grosier și se da la rece, pana se întărește glazura.
  • In dieta Dukan se consuma din croaziera, intr-o singura zi, având doua tolerate:
  • -10 g amidon,1/2 tolerat /zi
  • -20 g ciocolata 1 tolerat /zi
  • -cacao degresată este permisă din atac
  • -miez de nuca, permis in croaziera, in locul uleiului de masline.
  • Se poate adapta pentru faza de atac, înlocuind amidonul cu 1/2 lingurița făina konjak, renunțând la glazura și înlocuind iaurtul grecesc 2% cu iaurt degresat.