Ingrediente

  • 4 oua mari
  • 350 g cottage cheese cu 2% grăsime 
  • 60 g tarate ovaz macinate (4 linguri)
  • 40 g pudra de Okara
  • 500 ml lapte semidegresat
  • 70 g indulcitor (xilitol)
  • 3 g unt solid pentru uns forma
  • Arome: coaja rasa de lime și semintele de la 1/2 păstaie vanilie
  • 1 vârf de cuțit sare

Instructiuni

  • Pornim cuptorul si-l fixam la 130 grade.
  • O tava cu diametrul de 23/33 cm, sau apropiată ca mărime se tapetează cu hârtie de copt, iar cu untul solid ungem hârtia.
  • Laptele se aromatizeaza cu vanilie.
  • Taratele macinate, pudra de Okara și coaja de lamaie se amesteca împreuna.
  • Brânza cottage cheese se pasează cu blenderul vertical, pana obținem o pasta fina.
  • Ouăle se separa, iar albușurile cu un praf de sare (se tine cont de branza, ca are sare) se mixează, pana încep sa facă vârfuri. Se adauga 40 g indulcitor, mixând in continuare, pana obținem o bezea ferma.
  • Gălbenușurile se mixează cu 30 g indulcitor, pana cresc puțin in volum, apoi se adauga branza pasata, omogenizand compozitia.
  • Peste crema obținută se incorporeaza ingredientele uscate, iar la final se toarnă laptele aromatizat.
  • Se mixează scurt, pana ce compozitia este omogena.
  • Peste crema de galbenusuri se incorporeaza albusurile spuma, in trei transe, amestecand ușor cu spatula
  • La final pentru a obtine o compoziție fina, fără bulgari de albus, se folosește telul tip para, amestecand cu mișcări largi, de sus in jos.
  • Se toarnă compozitia in forma pregatita anterior si se da la cuptor, timp de 65-70 minute, la 130 grade, pana prajitura este rumenita pe toată suprafața.
  • Se inchide caldura, iar tava rămâne in cuptor, cu usa intredeschisa, încă 20 minute.
  • Se scoate tava din cuptor, iar prajitura rămâne nemișcată, pana observam ca, s-a întărit. Abia atunci se scoate din tava cu tot cu hârtie si se asaza pe un grătar. 
  • Se feliază după 4-5 ore, când este complet rece.
  • Prăjitura se consuma in doua zile de croaziera, pentru cele 60 g tarate, echivalentul a 4 linguri.
  • Nu conține tolerate, pudra de Okara fiind permisă din faza de atac in limita a 65 g/zi. In lipsa ei, se poate înlocui cu amidon, dar atunci avem un tolerat (20g amidon de porumb/zi=1 tolerat).