Ingrediente

Blat

  • 1 ou
  • 10 g indulcitor
  • 150 g iaurt grecesc 2% grăsime 
  • 30 g făina bambus
  • 10 g cacao degresată
  • 5 g praf de copt
  • 30 g apa fierbinte
  • 1 praf de sare

Piure de zmeura

  • 200 g zmeura proaspăta
  • 50 g indulcitor
  • 10 g gelatina

Crema

  • Piure de zmeura
  • 200 g branza grunzoasa cu 0,5% grăsime
  • 30-40 ml lapte fierbinte
  •  Indulcitor, dacă este cazul

Sirop

  • 3-4 linguri apa rece
  • Îndulcitor
  • Esența rom

Decor

  • Piure de zmeura
  • Zmeura proaspăta
  • Frunze de menta
  • Biluțe cu cacao

Instructiuni

Blat

  • Încălzim cuptorul la 170 grade.
  • Brânza pentru crema se scoate de la frigider, sa fie la temperatura camerei.
  • Pentru blat folosim mixerul de la început, pana la final si începem, mixând oul, indulcitorul si praful de sare, pana obținem o crema aerată. Se incorporeaza iaurtul grecesc, urmează făina de bambus ,cacaua degresată si praful de copt. In acest moment compozitia este uscata, fără legătura. Adăugăm treptat apa fierbinte, pana devine ușor fluida, având consistenta unui aluat de chec.
  • Coacem blatul in tava de 14/14 tapetata cu hârtie de copt, ori se poate întinde compozitia direct pe hârtie, dar la fel, pătratul format, sa fie mai mare decât forma, in care vom asambla prajitura.
  • Se coace timp de 30 minute, la 170 grade fără ventilatie.
  • Blatul se răcește pe hârtie, fiind fragil, se poate rupe.

Piure de zmeura

  • Zmeura si indulcitorul se fierb timp de 3-4 minute, se pasează cu blenderul vertical si se trece prin sita, pentru a elimina semințele.
  • Se adauga gelatina in piureul curat, se amesteca din când in când si se lasă la temperatura camerei.
  • Dacă rămân cocoloase de gelatina, se da vasul la microunde, preț de câteva secunde, amestecand, pana gelatina este perfect topita.

Crema

  • Brânza la temperatura camerei, se paseaza cu blenderul vertical, se adauga treptat lapte clocotit, pana obținem un sos subțire.
  • Din piureul de zmeura+ gelatina, dam deoparte 50 grame pentru decor, iar restul se adauga peste branza, amestecand in continuare cu blenderul. Acum se poate adauga indulcitor, dacă este cazul.

Sirop

  • Apa rece, indulcitor după gust si esența de rom, se amesteca împreuna.

Asamblare

  • Peste blat se pune cadrul metalic de 12/12 cm. si se îndreaptă marginile blatului.
  • Din aceste margini vom face biluțe de cacao, dar este optional.Voi descrie mai jos, cum am făcut aceste biluțe.
  • Se pune cadrul metalic pe o farfurie întinsa, se asaza blatul decupat si se insiropeaza foarte puțin. Am însiropat blatul, mai mult de nevoie, pentru ca cele 10 grame de indulcitor folosit la blat, nu au fost suficiente. De aceea se face sirop puțin, mai dulce și aromat, dar asta depinde de gustul fiecăruia.
  • Peste blat se toarnă toată crema și se da la frigider, pana se întărește.
  • Între timp, infierbantam cuptorul, apoi oprim caldura, iar capetele rămase de la blat, se rup bucăți și se dau la cuptor, sa se usuce. Când sunt uscate, se maruntesc cu mâna. Se fierb 5-6 linguri de lapte, o lingurița de indulcitor și o lingurița de cacao, se adauga esența de rom și se toarnă treptat peste capetele de blat mărunțite. Se amesteca, apoi se fac biluțe in podul palmei, care se trec prin fistic mărunțit, dar aceste biluțe sunt optionale. 

Decor

  • Când crema s-a întărit, se trece cu cutitul pe marginea ei, pentru a îndepărta cadrul metalic.
  • Se taie prajitura in 4 bucăți egale si se glazureaza fiecare bucata, cu piureul pus deoparte( cele 50 grame). Dacă între timp s-a făcut jeleu, se pune vasul la microunde 2-3 secunde, pana devine fluida.
  • După ce am împărțit piureul pe cele 4 bucăți de prajitura, se asaza cate o biluță, o zmeura si frunze de menta, dar si acest lucru este optional.
  • In dieta Dukan, toată prajitura se consuma in doua zile de croaziera, cele 200 g zmeura fiind tolerate( 100 g zmeura= 1 tolerat/zi).
  • Făina de bambus este permisă din croaziera.
  • Fisticul este permis, in locul uleiului de masline, tot din croaziera.
  • Puteți renunța la decor, pentru a simplifica reteta, capetele blatului se pot mânca simple, sau cu lapte, iar cele 50 g piure se pot pune in crema, ori se toarnă peste crema intarita, formând un strat de jeleu.