Ingrediente
Aluat
- 2 ouă
- 150 g unt moale
- 150 g zahăr
- 2 linguri miere
- 1 linguriță bicarbonat+1 lingură oțet
- 450 g făină
Umplutura
- 850 g gem asortat (mere, pere, piersici)
- 50 g gris
- 100 g nucă macinata
- 1 linguriță scorțișoară pudră
Instructiuni
Umplutura
- Pentru gem se folosesc merele, insa eu am facut un gem asortat din mere mai multe, pere și piersici mai puține.
- Fructele se spală și se dau pe răzătoarea mare. Se pun la fiert, până scade sucul, iar la final se adaugă 1-2 linguri de zahăr, sau după gust.
- Gemul obținut trebuie să fie mai uscat, nu apos. Se transferă într-un vas și se lasă la răcit.
Aluat
- Untul la temperatura camerei se freacă spuma cu zahărul și un praf de sare. Se adaugă pe rând câte un ou, bicarbonatul stins în oțet, mierea lichidă, nu zaharisita, iar la final se pune făină în două tranșe. Se frământă scurt, doar cat obținem un aluat omogen. Dacă e nevoie, se pun încă 2-3 linguri de făină, dar nu mai mult.
- Aluatul obținut se învelește în folie alimentară și se dă la frigider 30 minute.
- Se încălzește cuptorul la 175 grade.
- Pe fundul unei tăvi cu diametrul de 28 cm se pune hârtie de copt, decupată sub forma unui cerc, având diametrul tavii.
- Aluatul se împarte în doua, o parte se pune la congelator, cat timp lucram a doua parte de aluat, care se întinde direct pe cercul de hârtie de copt, care se pune pe fundul tăvii.
- Se așază foaia de aluat cu tot cu hârtie în tavă, iar cu dosul unei linguri se întinde aluatul pe marginea tavii, pe o înălțime de 1,5 cm (vezi galeria foto).
- În gemul rece se pune nucă măcinată, grișul, scorțișoara, se amestecă și se întinde în tavă peste foaia de aluat.
- A doua parte de aluat se scoate de la congelator și se se dă pe răzătoarea mare, direct pe umplutură.
- Tava se dă în cuptorul preîncălzit ls 175 grade, pentru 40-42 minute. Ultimele 10-12 minute prăjitura se acoperă cu hârtie de copt, să nu se ardă aluatul ras.
- Se scoate tava din cuptor și se lasă prăjitura să se tempereze în tavă 20 minute, apoi se așază pe o farfurie întinsă, sau blat de lemn, prin dubla răsturnare.
- Se feliază rece și opțional se pudrează cu zahăr pudră vanilat.
- Rețeta nu-mi aparține. Ea a fost postată pe un grup culinar de d-na Claudia Adelina Iacob. Sub titlu am pus linkul de inspirație, dar se poate accesa, doar dacă sunteți înscrise în grupul respectiv.
Comentarii