Ingrediente

Crema

  • 500 ml lapte semidegresat
  • 2 oua
  • 40 g îndulcitor (xilitol)
  • 1 budinca cu aroma de vanilie (40 g)
  • 1 praf de sare
  • 30 g unt
  • 1 lingurița esența vanilie

Blat

  • 200 g albus de ou
  • 1 praf de sare
  • 40 g indulcitor (xilitol)
  • 45 g tarate ovaz (3 linguri)
  • 20 g cacao degresată
  • 20 g pudra de Okara

Instructiuni

Crema

  • Se pregătește înainte, pentru ca trebuie, sa se răcească.
  • Se pun la încălzit 300 ml lapte, sare și indulcitor.
  • Intr-un vas se amesteca ouale, praful de budinca și 200 ml lapte rece, pana obținem o compoziție omogena, apoi se toarnă peste laptele cald.
  • Se fierbe, amestecand mereu, pana se ingroasa.
  • Se da crema de pe foc, se adauga untul, amestecand, pana se incorporeaza bine untul in crema fiarta. 
  • Se adauga vanilie (esența, pudra, etc...) după gust.
  • Se pune folie alimentara direct pe crema si se lasă la răcit.

Blat

  • Albușurile se mixează cu un praf de sare, iar când încep, sa crească in volum, se adauga indulcitorul, mixând, pana obținem o bezea ferma.
  • Ingredientele uscate se amesteca impreuna și se pun peste bezea, incorporandu-le cu o spatula.
  • Se încălzește cuptorul la 160 grade.
  • Se asaza hârtie de copt pe o tava cu diametrul de 22/33 cm, sau apropiate ca dimensiune.
  • Compoziția pentru blat se pune intr-un posh și se trasează linii peste hârtia din tava, apoi se nivelează. In acest fel este mai ușor, de întins compozitia in tava.
  • Se da la cuptor pentru 14-15 minute.
  • Blatul copt se scoate din cuptor și se asaza pe un blat de lemn, sa fie cu hârtia in sus. Cu ajutorul unui cuțit lung, din aproape in aproape,  se desprinde hârtia de copt, având grija, sa nu se rupa blatul. Este mai greu, de îndepărtat hârtia, dar nu imposibil!
  • Fiind un blat subțire, se răcește imediat.
  • Se taie marginile, pentru a îndrepta blatul, după care se taie in patru felii egale.
  • Marginile tăiate se pun pe hârtie de copt și se țin in cuptorul cald, pana se usucă și devin faramicioase. Le vom folosi la decor.

Asamblare

  • Crema rece se mixează 2-3 minute, apoi se pune intr-un posh.
  • Se pune folie alimentara pe blatul de lucru.
  • Se asaza o felie de blat, se întinde un stat generos de crema, ajutându-ne de posh, se nivelează, după care punem a doua felie de blat.
  • Continuam in același fel, pana ajungem la ultima felie, care nu va fi unsa cu crema.
  • Se inveleste prajitura cu folie alimentara și se da la frigider peste noapte, timp in care, feliile de blat se vor înmuia, iar crema se va întări suficient.
  • Crema ramasa se pune intr-un vas, se acoperă cu folie alimentara și se da la frigider. O vom folosi la final, pentru ornat prajitura.
  • A doua zi se indeparteaza folia alimentara, se asaza prajitura pe o farfurie întinsa, iar cu crema ramasa și cu marginile uscate, se va orna și decora prajitura, după placul fiecăruia.
  • In dieta Dukan, prajitura se consuma in trei zile de croaziera, având 30 g unt, care înlocuiește uleiul de masline, permis din aceasta faza, 1 lingura ulei=10 g unt/zi.
  • Pe lângă portia de unt, in fiecare zi vom avea și o lingura tarate de ovaz, din cele doua, care sunt obligatorii, a fi consumate in faza de croaziera.
  • Cacaua degresată și pudra de Okara sunt permise din atac. 
  • Amidonul din budinca (40 g) este tolerat, 20g amidon= 1 tolerat/zi.