Ingrediente

Aluat

  • 600 g făina specială pentru pizza
  • 310 ml apa
  • 10 g drojdie proaspăta
  • 40 ml ulei de masline
  • 1 lingurița zahăr
  • 1 lingurița rasa cu sare

 Topping

  • Ketchup 
  • Cașcaval
  • Salam, cârnați

Instructiuni

Aluat

  • Pentru aluat am folosit mașina de făcut pâine, după ce am făcut de mai multe ori, aluat frământat la mâna, cântărind de fiecare data ingredientele, pana am ajuns la proporțiile potrivite de apa, făina și drojdie.
  • Indiferent ca este frământat la mâna, sau la mașina, ideal și recomandat este, ca aluatul dospit sa stea la frigider minim 5-6 ore, poate chiar mai mult.
  • Vom observa ca, aluatul care a stat la frigider, devine mai elastic și se întinde mai bine și mai ușor.
  • Am pus in cuva mașinii in ordinea următoare: apa, ulei, sare, zahăr, făina și drojdia. Setam mașina la programul de frământare și dospire, timpul fiind de 1 ora și 30 minute, la mașina mea.
  • Aluatul dospit se scoate din cuva, se împarte in patru bucăți egale, se învelesc in folie alimentara și se dau la frigider. Vom observa ca, aluatul tinde sa crească un timp la frigider, pana se răcește, dar vom lua fiecare bucata de aluat in mâna și vom apasă pe el, sa se lase. Se păstrează foarte bine la frigider, pana la trei zile. O bucata de aluat este suficient pentru un blat cu diametrul de 35 cm.
  • Chiar dacă nu se folosesc toate bucatile odata, se pot congela fără probleme, aluatul înghețat nu suferă nici o modificare, doar ca trebuie dezghețat lent, in frigider.
  • Blatul se intinde in mâna, apoi se asaza in tava, iar marginile blatului se trag spre marginea tavii. Se lucrează foarte bine, nu se rupe, iar dacă avem in dotare o tava specială pentru pizza antiaderenta, nu este nevoie de hartie de copt.
  • Peste blatul intins se pune un strat de ketchup, ori un sos de roșii concentrat, aromatizat cu diferite ierburi, apoi cașcaval ras, iar la final așezăm felii de salam, cârnați, muschiulet, etc… depinde ce avem in frigider. Cașcavalul poate fi înlocuit cu mozarella pentru pizza.
  • Pentru un topping mai bogat, se pot așeza pe blat masline, felii de ardei, ceapa, boabe de porumb, fiecare ce dorește și ce-i place.
  • Pizza se coace in cuptorul preîncălzit la 200 grade, timp de 10 minute, apoi încă 2-3 minute, la aceeași temperatura, dar cu ventilatie sus-jos.
  • Se scoate pizza, efectiv aluneca din tava, o punem pe un blat mare de lemn si se feliază cu rolă specială pentru tăiat pizza, sau cu un cuțit.