Ingrediente

Pentru varianta dietetica

  • 600 g leurda 
  • 100 g ulei de masline (10 linguri)
  • 140 g nuci caju crude
  • 10 linguri parmezan ras
  • 1/2 lamaie (zeama)
  • 1 lingurița sare grunzoasa

 Pentru varianta clasica

  • 300 g frunze leurda
  • 150 g nuci caju crude
  • 100 g parmezan fin razuit
  • 1 praf de sare grunjoasa
  • 150 ml. de ulei de masline extravirgin 
  • zeama de la 1/2 de lamaie

Instructiuni

Am făcut pentru familie pesto de leurda, având și o sursa de inspirație, pentru ca, nu făcusem niciodată.
Mi-a plăcut mult gustul și citind anumite comentarii, am văzut, ca se păstrează foarte bine la congelator, in miniportii, sau dacă avem o cantitate mai mică, se toarnă pesto in borcane și se acoperă cu o pelicula de ulei, păstrându-se in frigider, pana la șase săptămâni.
Ingredientele sunt permise in dieta Dukan, așa ca, m-am pus pe treaba, micșorând cantitatile de ulei și nuci, dar folosind o cantitate mai mare de leurda.
Am folosit doar blenderul de mâna, pentru ambele variante.

  • Frunzele de leurda se spală, se pun pe prosoape de hârtie, sa absoarbă apa, tamponând deasupra cu alta hârtie. Am folosit și codițele, fiind destul de fragede. Se rup bucăți și se pune 1/2 din frunze intr-un vas mai inalt. Am presărat peste ele sare grunzoasa.
  • Se pasează frunzele, pana devin pasta, adăugând apoi pe rând, restul de frunze.
  • Se adauga uleiul in doua transe, pasând compozitia permanent. In acest moment pesto arată ca o maioneza tăiată.
  • Se adauga nucile caju, pasandu-le, pana se maruntesc.
  • La final se pune parmezanul ras fin și continuam, sa pasăm, pana obținem o pasta fina.
  • Se adauga zeama de lamaie și sare, după gust.
  • La final am obținut 935 g pesto in varianta dietetica.
  • Pentru a ne încadra in dieta, se împarte cantitatea in 20 de portii.
  • Fiecare porție cântărește puțin peste 45 de grame și conține cantitatea de ulei de măsline permisă pentru o zi de croaziera și încă 1/2 tolerat, pentru o zi, acesta fiind parmezanul. Deci o porție de 45 g conține:
  • -1/2 lingura ulei de masline
  • -7 g caju= 1/2 lingura de masline
  • -1/2 lingura parmezan=1/2 tolerat
  • In ziua când se consuma portia de pesto, nu se mai folosește ulei de masline pentru alte preparate.