Ingrediente

  • 200 g linte asortata
  • 1 morcov
  • 1 lingura tahini (pasta de susan)
  • 1 lingura sos concentrat de rodie
  • Sare, piper, fulgi de ardei iuți, zeama de lamaie, după gust
  • 50 ml ulei de floarea soarelui
  • 200 g ciuperci gătite (optional)

Decor (optional)

  • 1 lingura ulei de masline
  • 1/2 lingurița boia de ardei dulce

Instructiuni

  • Boabele de linte se pun intr-o sita mai mare și se spala sub jetul de apa.Se pun la fiert in apa, un praf de sare și un morcov, timpul de fierbere fiind între 15-20 minute, pana boabele de linte sunt moi la interior.
  • Se scurg de apa și se pun intr-un vas împreuna cu morcovul fiert. Se adauga tahini, sosul concentrat de rodie și se pasează cu blenderul vertical, pana obținem o pasta fina.
  • Incorporam uleiul treptat, adăugăm zeama de lamaie, sare, piper și fulgi de ardei iuți, dupa gust.
  • La final, dar este optional, se pun ciupercile și se amesteca cu o lingura. Ciupercile fierte 10 minute cu apa, se trec prin mașina de tocat, apoi se prăjesc in puțin ulei, pentru a se evapora apa din ele. Cantitatea de ciuperci, poate fi mai multă, mai putina, sau deloc, eu având deja ciupercile pregătite, am profitat de acest lucru și am adăugat in pasta de linte.
  • La final, pentru decor, dar și acest lucru este optional, am pus pasta intr-un bol, iar deasupra am întins o lingura ulei de masline și am presărat boia dulce.
  • Aceasta pasta de linte, după părerea mea, este mai gustoasa decât pasta de naut (humus).
  • Se poate folosi orice fel de linte( roșie , galbena, verde).