Ingrediente
- 500 g făina
- 325 ml lapte caldut
- 15 g drojdie proaspăta
- 1 lingurița sare
- 1 lingurița zahăr
- 1 ou
- 25 g grasime( eu am pus 15 g unt și 10 g untura)
Instructiuni
- Se cerne făina, iar laptele îl încălzim puțin.
- Facem o maia din drojdie, zahăr, puțin lapte și câteva linguri făina, cât sa obținem o compoziție de consistenta smântânii, o punem la loc caldut sa dospeasca.
- Peste făina cernută turnam maiaua, sare și laptele treptat, pana incorporam toată făina.Cantitatea de lapte poate fi mai multă, sau mai putina, in funcție de calitatea făinii.
- Adăugăm grăsimea topita și răcita, framantam bine, după care aluatul îl punem pe blatul de lucru .
- Rupem bucăți de aluat și-l trântit pe blat, adunam aluatul, îl framantam, iar rupem bucăți din aluat, iar îl trântit pe blat, adunam, framantam și continuam de 4-5 ori procedeul descris.
- Obținem un aluat neted pe care îl acoperim și-l lasam la dospit 10 minute.
- Aluatul se împarte in doua bucăți.
- Fiecare bucata se impleteste in trei, sau se fac baghete, chifle,se aseaza pe hârtie de copt,in tava și lasam pâinile sa crească 30-40 minute.
- Încălzim cuptorul la 160 grade.
- Pâinile se ung cu ou amestecat cu puțin lapte și se presara mac deasupra.
- Dam tava la cuptor, cu alta tava cu apa dedesubt și coacem la 160 grade timp de 10 minute, după care tava cu apa o scoatem din cuptor, ridicam temperatura la 180 grade și coacem pâinile încă 20 -25 minute.
- Pâinea se răcește pe grătar .
Comentarii