Ingrediente

  • 500 g făina
  • 325 ml lapte caldut
  • 15 g drojdie proaspăta
  • 1 lingurița sare
  • 1 lingurița zahăr
  • 1 ou
  • 25 g grasime( eu am pus 15 g unt și 10 g untura)

 

Instructiuni

 

  • Se cerne făina, iar laptele îl încălzim puțin.
  • Facem o maia din drojdie, zahăr, puțin lapte și câteva linguri făina, cât sa obținem o compoziție de consistenta smântânii, o punem la loc caldut sa dospeasca.
  • Peste făina cernută turnam maiaua, sare și laptele treptat, pana incorporam toată făina.Cantitatea de lapte poate fi mai multă, sau mai putina, in funcție de calitatea făinii.
  • Adăugăm grăsimea topita și răcita, framantam bine, după care aluatul îl punem pe blatul de lucru .
  • Rupem bucăți de aluat și-l trântit pe blat, adunam aluatul, îl framantam, iar rupem bucăți din aluat, iar îl trântit pe blat, adunam, framantam și continuam de 4-5 ori procedeul descris.
  • Obținem un aluat neted pe care îl acoperim și-l lasam la dospit 10 minute.
  • Aluatul se împarte in doua bucăți.
  • Fiecare bucata se impleteste in trei, sau se fac baghete, chifle,se aseaza pe hârtie de copt,in tava și lasam pâinile sa crească 30-40 minute.
  • Încălzim cuptorul la 160 grade.
  • Pâinile se ung cu ou amestecat cu puțin lapte și se presara mac deasupra.
  • Dam tava la cuptor, cu alta tava cu apa dedesubt și coacem la 160 grade timp de 10 minute, după care tava cu apa o scoatem din cuptor, ridicam temperatura la 180 grade și coacem pâinile încă 20 -25 minute.
  • Pâinea se răcește pe grătar .