Ingrediente

In cuva mașina de pâine se pun ingredientele, in urmatoarea ordine:

  • 360 g apa calduta
  • 10 g sare
  • 35 g zahăr
  • 35 ml ulei
  • 25 g lapte praf
  • 560 g făina
  • 3,5 g drojdie uscata, sau 11 g drojdie proaspăta 

Instructiuni

  • Setam mașina pentru programul de frământare și dospite, care durează 1 ora și 30 minute, dar nu lasam aluatul la dospit atât de mult, pentru ca va dospi, după ce modelam pâinile .
  • După 1 ora se oprește mașina și se scoate aluatul din cuva.
  • Va fi un aluat mai moale, decât cel frământat manual, unde cantitatea de apa este mai mică.
  • Punem făina pe blatul de lucru, împărțim aluatul in doua, iar fiecare bucata se va lucra puțin, adică, întindem cu palmele aluatul ,in forma rotundă și adunam marginea spre mijloc, după care repetam aceasta operațiune, iar la final se da forma unei baghete.
  • Procedam la fel cu a doua bucata de aluat.
  • Se asaza in tava, pe hârtie de copt, se acoperă și se lasă la dospit 20 minute.
  • Încălzim cuptorul la 160 grade și așezăm o tava cu apa, pe raftul de jos al cuptorului,iar cât pâinea este la dospit ,se va înfierbânta și apa in tava.
  • Se cresteaza cu o lama și se presara făina deasupra.
  • Se da pâinea la cuptor, pentru 10 minute, având dedesubt tava cu apa aburinda, după care se scoate cu grija din cuptor.
  • Se continua coacerea pâinii, încă 20-25 minute, tot la 160 grade, dar cu ventilatie sus și jos, sau ridicam temperatura la 180 grade, fără ventilatie, timpul depinde de cuptorul fiecăruia.
  • Se lasă la răcit pe un grătar.
  • O pâine rece cântărește 450 grame.
  • Reteta aluatului nu îmi aparține, ci este inclus in rețetarul de preparate, atasat mașina de pâine, marca Heinner.