Ingrediente

  • 650 g făina
  • 200 ml lapte
  • 220 ml apa 
  • 1 lingurița sare
  • 10 g zahăr
  • 10 g drojdie uscata
  • 30 g unt sau untura( eu am folosit untura) topita și răcita 

Instructiuni

 

  • Cantitatea de lichid calduta, drojdia și zaharul, se amesteca, pana se dizolva drojdia, după care se adauga făina și sarea.
  • Se frământa bine aluatul, la final se adauga grăsimea și se continua framantarea aluatului, pana se incorporeaza grăsimea și obținem un aluat neted, care nu se lipește de mâini.
  • Se acoperă aluatul și se lasă la dospit, pana își dublează volumul.
  • Se împarte aluatul in doua, sau trei părți și formam doua, sau trei pâini, care se aseaza in tava pe hârtie de copt, se acoperă și se lasă la dospit încă 15-20 minute.
  • Între timp încălzim cuptorul la 160 grade și așezăm o tava cu apa in cuptor.
  • Când pâinile au crescut, se cresteaza, se presara făina și se bagă tava in cuptorul preîncălzit, pentru 10 minute, la 160 grade, având tava cu apa aburinda dedesubt.
  • După 10 minute se scoate tava cu apa din cuptor și se continua coacerea la 180 grade, timp de 25-30 minute, sau pana se rumenește pâinea.
  • Aluatul este aproape asemanator cu cel al chiflelor cu unt, reteta ce se găsește pe site.
  • Am făcut acest aluat și la mașina de pâine , pentru programul de frământare și dospire, iar ordinea ingredientelor puse in cuva mașinii , sunt: lichid, zahăr, sare, grăsime, făina și deasupra drojdie.