Ingrediente
- 1 bucată mușchi de vițel (1400 g)
- 1 lingură sare grunjoasă
- 1 linguriță piper
- 1 linguriță cimbrișor uscat
- 2 linguri ulei de măsline
- În plus: 2 linguri ulei măsline și un cub de unt
Garnituri
Cartofi crocanti
- 6-8 cartofi
- 2 linguri parmezan
- 30 g unt topit
Morcovi
- 6-8 morcovi
- 2 linguri ulei
- 1 cană mică cu apă
- 1/2 linguriță sare
Instructiuni
- Mușchiul de vițel se curăță de pielița, care o acoperă pe unele locuri.
- În mojar se pune sarea, piperul boabe și cimbrișorul. Se mărunțesc bine si se amestecă împreună cu uleiul de măsline. Cu acest amestec se unge și se masează bine carnea pe toate părțile. Se pune carnea într-un vas, se acoperă și se lasă la temperatura camerei minim 4 ore.
- Înainte de a găti carnea, pregătim legumele pentru garnitură.
- Cartofii se curăță de coajă, se spală și se taie în 4-6 bucăți, pe lungime, apoi se pun la fiert în apă cu puțină sare, timp de 10 minute din momentul când încep să fiarbă. Se scurg de apă și se lasă deocamdată deoparte.
- Morcovii curățați se taie bastonașe.
- Gătim carnea, iar pentru început punem la încălzit un vas antiaderent, care va fi folosit și la cuptor, de mărime potrivită, să încapă mușchiul de vițel. Se pune în vas untul și uleiul de măsline, iar când se înfierbântă, se așază bucata de carne. Se gateste la foc mediu spre mare, până se rumenește, întorcând-o pe toate părțile, cu ajutorul unui clește, nu cu furculița, să nu înțep carnea, ca altfel s-ar scurge sucul, apoi se dă vasul cu mușchiul rumenit în cuptorul preîncălzit la 200 grade, până ajunge la temperatura interioară, în partea cea mai groasă, la 55-63 grade, în funcție de preferințe și anume:
- Blue - mijlocul cărnii este roșu și relativ rece, cu o temperatură cuprinsă între 46-49 de grade Celsius;
- Rare - mijlocul cărnii este roșu și are o temperatură cuprinsă între 42-55 de grade Celsius;
- Medium rare - mijlocul cărnii este ușor rozaliu, cu o temperatură între 55-60 de grade Celsius;
- Medium - mijlocul cărnii este roz și ceva mai ferm, cu o temperatură între 60-65 de grade Celsius;
- Medium well - mijlocul cărnii este roz, cu o temperatură între 65-69 de grade Celsius;
- Well done - mijlocul cărnii este maroniu și ferm, iar temperatura trece de 71 de grade Celsius. Aceste informații le-am descoperit în următorul articol: https://www.philips.ro/c-e/blog/articol/sanatate-si-dieta/cum-gatesti-carnea-de-vita.html
- După 25 minute, carnea a avut la interior 63 grade și am zis ca, e suficient atât. Menționez ca, am verificat temperatura cărnii, după fiecare 10 minute, sa fiu sigură ca, nu e cruda, dar nici uscată.
- Am pregătit un grătar, iar sub el am pus o farfurie.
- Carnea gătită am scos-o din vas, ajutându-mă de un clește, am așezat-o pe grătarul pregătit înainte, am acoperit-o cu hârtie de copt și un prosop de bucătărie și am lăsat-o la odihnă. În farfuria așezată sub grătar s-a colectat sucul scurs din carne.
- Cat stă carnea la odihnă, se pregătesc garniturile.
- Morcovii se pun într-o tigaie cu două linguri de ulei, o cană de apă și puțină sare. Se gătesc la foc mediu spre mare, până se înmoaie, dar să rămână totuși întregi, iar toată apa se evaporă.
- Cartofii fierți se stropesc cu puțin unt fierbinte, se presară parmezan ras și se așază în tava mare a aragazului, tapetată cu hârtie de copt. Se dă tava în cuptorul fierbinte la 200 grade, până se rumenesc cartofii pe o parte, apoi se întorc și se coc până se rumenesc pe ambele părți. Totul a durat 25 minute, timp în care au fost gata și morcovii.
- Cea mai bună carne de vițel, gătită într-un timp destul de scurt, suculentă și moale, iar alături de morcovi și cartofii crocanți, au format o masă de zile mari!
Comentarii