Ingrediente

  • 1 varza proaspăta (2 kg)
  • 1,5 kg carne tocata vita+ porc
  • 2 morcovi mai mari
  • 2 fire praz
  • 1 bucata țelina
  • 1 gogoșar
  • 300 g piure de roșii 
  • 120 g orez
  • Sare, piper, cimbru
  • 50-60 ml ulei

Instructiuni

  • Pentru a pregati mai repede aceasta musaca, am folosit doua vase de tuci și am pregătit carnea și varza, in același timp.
  •  Pentru varza: curatam legumele (1 praz, 1 morcov, gogoșarul și țelina). Se îndepărtează primul rând de la praz și se toaca mărunt, morcovul și țelina se dau pe răzătoarea mare, iar gogoșarul se taie cubulete. Varza se curata de primul rând de frunze și se taie fideluță.
  • Intr-un vas se pune 1/2 din cantitatea de ulei, legumele tocate (fără varza), se presara o lingurița de sare și se gătesc la foc mic, pana se lasă legumele. Dacă e nevoie, se adauga putina apa. Peste legumele înmuiate se adauga varza treptat, pana se lasă, apoi se acoperă vasul și se fierbe la foc mic. Varza va lasă suc, nu e nevoie, sa se adauge apa. Se vor gati, pana sunt fierte, cam pe jumătate, apoi se pune sosul de roșii. Legumele trebuie sa fie aldente, pentru ca se vor gati și la cuptor.
  • Orezul se spală și se pune la umflat in apa fierbinte. Bobul de orez trebuie sa fie moale la exterior, iar mijlocul sa fie tare. După ce s-au umflat, se pun și se scurg intr-o sita.
  • In timp ce se gătește varza, pregătim carnea. Am folosit pulpa de vita și carne mai grasa de porc, ambele fiind tocate acasă.
  • In al doilea vas se pune restul de ulei (carnea tocata daca nu are grăsime, se pune ulei mai mult), un praz curățat și tocat, morcovul dat pe răzătoare, și tot acum am pus carnea. Nu am vrut sa calesc legumele. Se gatesc la foc mediu, amestecand in vas, pana carnea se albește și se desface. Va lasă destul suc, deci nu adăugăm apa. Cât timp se gătește varza, se va gati si carnea. Se condimentează cu sare si piper, iar la final se pune pătrunjel verde tocat.
  • Când varza este gatita pe jumătate, se ia de pe foc, se adauga sare, piper si puțin cimbru, se pune orezul umflat si scurs de apa si se amesteca bine.
  • Se încălzește cuptorul la 180 grade.
  • Intr-un vas mai mare si inalt (eu am folosit un vas de tuci cu diametrul de 30 cm si inalt de 12 cm) se pune 1/2 din varza, se nivelează, se pune carnea, iar deasupra se asaza restul de varza.
  • O hârtie de copt umezita cu apa, se asaza direct pe varza, pentru a nu se arde si se da la cuptor pentru o ora, sau mai mult.
  • Musacaua este gata, când nu rămâne zeama in vas, decât foarte puțina, iar deasupra este puțin rumenita.
  • Se servește simpla, sau cu smantana, alaturi de ardei iuți, pâine proaspăta, sau mămăliguța!