Ingrediente

Pentru 10 mucenici

  • 500 g făina
  • 20 g drojdie proaspăta
  • 20 g zahăr
  • 1 lingurița sare
  • 2 oua
  • 250 ml lapte
  • 50 g grasime( 30 g unt+ 20 g untura)

 

  • Nuca măcinată
  • Miere de albine

 

Instructiuni

  • Se cerne făina.
    In laptele caldut se dizolva drojdia.
  • Untul și untura se topesc, după care se răcesc la temperatura camerei.
  • Peste făina cernută se adauga laptele+ drojdie, ouale, zahăr și sare.
  • Se frământa un aluat, pana se incorporeaza toată făina.
  • Se adauga grăsimea, se frământa aluatul in vas câteva minute, după care aluatul se pune pe blatul de lucru și se frământa foarte bine, câteva minute, pana obținem o coca neteda.Dacă e nevoie ,se mai presara făina , pana aluatul nu se lipește de mâini, sau de blat.
  • Aluatul se acoperă cu un prosop și se lasă la dospit 25-30 minute.
  • Se împarte aluatul in zece bucati( aproximativ 100 g fiecare).
  • Din fiecare bucata de aluat se întind doua bastoane cât de lungi ne permite aluatul, se împletesc, capetele se unesc, după care se formează un mucenic in forma de opt.
  • Mucenicii se aseaza in tava , pe hârtie de copt și se lasă la dospit 25-30 minute.
  • Între timp încălzim cuptorul.
  • Mucenicii se ung cu ou și se coc, la 175 grade, pana se rumenesc.
  • Când sunt gata, se ung cu miere de albine și se presara nuca măcinată din belsug.
  • Se poate folosi scortisoara amestecată cu nuca.
  • Aluatul se poate aromatiza cu esente, razatura de portocale și lamaie, dar eu nu am folosit  arome și nici nu am uns toți mucenicii cu miere și nuca,acest lucru făcându-l , atunci când se mănâncă mucenici, iar dacă rămân neunsi, se pot consuma in loc de covrigi sau chifle.