Ingrediente
Pentru 10 mucenici
- 500 g făina
- 20 g drojdie proaspăta
- 20 g zahăr
- 1 lingurița sare
- 2 oua
- 250 ml lapte
- 50 g grasime( 30 g unt+ 20 g untura)
- Nuca măcinată
- Miere de albine
Instructiuni
- Se cerne făina.
In laptele caldut se dizolva drojdia. - Untul și untura se topesc, după care se răcesc la temperatura camerei.
- Peste făina cernută se adauga laptele+ drojdie, ouale, zahăr și sare.
- Se frământa un aluat, pana se incorporeaza toată făina.
- Se adauga grăsimea, se frământa aluatul in vas câteva minute, după care aluatul se pune pe blatul de lucru și se frământa foarte bine, câteva minute, pana obținem o coca neteda.Dacă e nevoie ,se mai presara făina , pana aluatul nu se lipește de mâini, sau de blat.
- Aluatul se acoperă cu un prosop și se lasă la dospit 25-30 minute.
- Se împarte aluatul in zece bucati( aproximativ 100 g fiecare).
- Din fiecare bucata de aluat se întind doua bastoane cât de lungi ne permite aluatul, se împletesc, capetele se unesc, după care se formează un mucenic in forma de opt.
- Mucenicii se aseaza in tava , pe hârtie de copt și se lasă la dospit 25-30 minute.
- Între timp încălzim cuptorul.
- Mucenicii se ung cu ou și se coc, la 175 grade, pana se rumenesc.
- Când sunt gata, se ung cu miere de albine și se presara nuca măcinată din belsug.
- Se poate folosi scortisoara amestecată cu nuca.
- Aluatul se poate aromatiza cu esente, razatura de portocale și lamaie, dar eu nu am folosit arome și nici nu am uns toți mucenicii cu miere și nuca,acest lucru făcându-l , atunci când se mănâncă mucenici, iar dacă rămân neunsi, se pot consuma in loc de covrigi sau chifle.
Comentarii