Boabele de năut au fost fierte, scurse de zeama si cu coaja data deoparte.
Năutul se pune in apa rece, destul de multă , întrucât își va dubla volumul. Se tine la umflat 12-15 ore, după care se scurge apa, se clateste năutul in 2-3 rânduri de apa rece și se pune la fiert, la foc mic.Timpul de fierbere durează între 30-150 minute.Se verifica bobul de năut ,dacă este fiert, trebuie sa fie nisipos la mijloc.
Se lasă la răcit, in apa in care au fiert.
După ce s-a răcit apa, se scurge, iar boabele de naut eu le-am curățat de coaja. Durează mai mult timp, dar mâncărurile cu naut fără coaja ies la fine la gust.
Năutul curățat se pun in pungute la congelator, atât cât estimam, ca avem nevoie pentru o mâncare.
Ceapa și ardeiul se toaca mărunt, se pun la călit in ulei cu putina sare și 1/4 de pahar cu apa. Se pun la foc, pana se evapora apa, iar ceapa devine translucida.
Se adauga roșiile, care au fost decojite și pasate cu blenderul. Se calesc, pana roșiile formează un sos gros.
Peste legumele călite se pun boabele de naut scurse bine de apa.
Se toarnă crema de cocos, atât partea solida, cât și partea lichida din cutie, cât sa cuprinda năutul cu lichid.
Se lasa la gătit 15-20 minute.
Se condimentează cu coriandru, sare și piper, fiind o mancare de post, dar se poate servi și alături de carne, gatita in diferite moduri ( grătar, grill, cuptor, prajit).
Comentarii