Ingrediente

  • 1 ceapa
  • 50 ml ulei
  • 1 ardei gras, sau gogoșar 
  • 2 roșii 
  • 530 g boabe de naut fierte
  • 1/2 lingurița coriandru
  • 300 g crema de cocos

Instructiuni

  • Boabele de năut au fost fierte, scurse de zeama si cu coaja data deoparte.
  • Năutul se pune in apa rece, destul de multă , întrucât își va dubla volumul. Se tine la umflat 12-15 ore, după care se scurge apa, se clateste năutul in 2-3 rânduri de apa rece și se pune la fiert, la foc mic.Timpul de fierbere durează între 30-150 minute.Se verifica bobul de năut ,dacă este fiert, trebuie sa fie nisipos la mijloc.
  • Se lasă la răcit, in apa in care au fiert.
  • După ce s-a răcit apa, se scurge, iar boabele de naut eu le-am curățat de coaja. Durează mai mult timp, dar mâncărurile cu naut fără coaja ies la fine la gust.
  • Năutul curățat se pun in pungute la congelator, atât cât estimam, ca avem nevoie pentru o mâncare.
  • Ceapa și ardeiul se toaca mărunt, se pun la călit in ulei cu putina sare și 1/4 de pahar cu apa. Se pun la foc, pana se evapora apa, iar ceapa devine translucida.
  • Se adauga roșiile, care au fost decojite și pasate cu blenderul. Se calesc, pana roșiile formează un sos gros.
  • Peste legumele călite se pun boabele de naut scurse bine de apa.
  • Se toarnă crema de cocos, atât partea solida, cât și partea lichida din cutie, cât sa cuprinda năutul cu lichid.
  • Se lasa la gătit 15-20 minute.
  • Se condimentează cu coriandru, sare și piper, fiind o mancare de post, dar se poate servi și alături de carne, gatita in diferite moduri ( grătar, grill, cuptor, prajit).