Ingrediente

Conform site-urilor de specialitate:

Ciuperca de plop (Agrocybe cylindracea) este o ciupercă comestibilă, considerată delicatesă; ce apare de prin iulie. Este ușor de recunoscut datorită sporilor de culoare maronie, a lamelor inițial albe apoi maronii, a inelului specific și al mirosului plăcut. Este o ciupercă saprofită ce descompune materialul lemnos mort.

  • 1 kg ciuperci de plop
  • 1 fir de praz
  • 1 ceapa
  • 1 ardei gras mare și roșu
  • 1 pahar cu apa
  • 200 g roșii pasate
  • 100 ml ulei
  • Sare, piper
  • Pătrunjel verde tocat

Instructiuni

  • Ciupercile se curată de partea lemnoasă, cu un cuțit se bat pe partea exterioara, pentru a cădea eventualele impurități, așezate între lamelele interioare și se spală, la jet de apa. Ciupercile spalate se taie bucăți mici, după dimensiunea dorita.
  • Intr-un vas antiaderent, sau un ceaunel de tuci, se pun: uleiul, prazul tocat marunt (partea albă, dar și cea verde, atât cât este frageda), ceapa tocata, ardeiul tăiat cubulete, o lingurița sare și apa. Se acoperă vasul și se gătesc la foc mediu, pana scade apa, iar legumele devin translucide.
  • Se adauga ciupercile tocate, se acoperă vasul și se gătesc la foc mai mare, circa 15 minute.
  • Se adauga roșiile pasate, fara a pune capacul pe vas, se lasă la flacara mare, pana uleiul se ridica deasupra, amestecand mai des in mâncare, pentru a nu se prinde de fundul vasului.
  • Se condimentează cu sare și piper, iar deasupra se presara pătrunjel verde tocat.