Ingrediente
- 60 g tarate ovaz macinate
- 20 g tarate pshillium
- 20 g tarate grâu
- 50 g proteina de soia
- 1 praf de sare
- 1/2 lingurița indulcitor
- 5 g bicarbonat de sodiu
- 300 g lapte batut 2% grăsime
Pentru uns lipiile
- 2 linguri ulei de masline
- 2 linguri za’atar
Instructiuni
Conform Wikipedia:
Zatar este numele arab pentru cimbru sălbatic, care este folosit ca ingredient principal al amestecului. Pe lângă cimbru sunt folosite frunzele uscate de la Origanum syriacum sau thymbra capitata, gustul amintind de oregano.
Rețeta de bază pentru amestecul de condimente are drept componente numitul zatar, sumac, semințe de susan prăjite și sare.
Zatar este denumirea unui amestec de condimente din Africa de Nord, Orientul Mijlociu și Turcia. Tradițional, zatar se amesteca cu ulei de măsline si înainte de coacere se unge pe o lipie. Zatar este folosit, de asemenea, si pentru carne si ca sos pentru pâine și alte produse alimentare.
- Se pun intr-un bol toate ingredientele uscate, iar peste ele se adauga treptat laptele batut, pana obținem un aluat omogen. Amestecam compozitia folosind o lingura.
- Aluatul se lasă deoparte 3-4 minute, apoi se împarte in patru( aproximativ 125 g de fiecare), fiecare bucata conținând 1 lingura tarate de ovaz.
- Se încălzește cuptorul la 170 grade.
- Se asaza hârtie de copt pe o tava mai mare.
- Fiecare bucata de aluat se întinde mai întâi in podul palmelor, apoi se pune pe hârtia de copt și se întinde in strat subțire de circa 6-7 mm și cu diametrul de 15-16 cm. Dacă e nevoie, palmele se umezesc foarte puțin cu apa rece.
- După ce modelam cele patru lipii, apăsam cu degetele pe fiecare, formând mici gropițe.
- Se ung cu ulei de masline, folosind o pensula, pentru a întinde uleiul pe toată suprafața lipiei.
- Se presara za’atar și se da tava la cuptor, pentru 25 de minute, pana lipiile se rumenesc .
- Se scot din cuptor, se dezlipesc de hârtie și se răcesc pe un grătar.
- Lipiile sunt delicioase, nu sunt umede la mijloc, iar condimentul este foarte aromat.
- In dieta Dukan, cele 4 lipii se consuma in doua zile de croaziera, iar in aceste zile nu se consuma ulei de masline. Ca și tolerat avem semințele de susan existente in za’atar.
- Lipiile simple, fără condimente și ulei, se pot adapta pentru atac, înlocuind laptele batut semidegresat, cu iaurt degresat, dar adăugându-l treptat, pana obținem aluatul potrivit.
- Prateina de soia se poate înlocui cu izolatul proteic de zer.
Comentarii