Ingrediente

Aceste lipii le-am făcut in urma unei provocări, habar nu aveam de ele, dar am citit câteva retete, sa văd despre ce este vorba, doar ca eu le-am adaptat dietei Dukan .Sunt făcute după reteta clatitelor chinezești, specific lor este faptul ca, sunt formate din doua turtite întinse foarte subtiri, care se suprapun, după ce una dintre ele este unsa cu ulei de susan, in cazul nostru, ulei de masline.
După ce sunt coapte, cele doua părți se desprind, iar in interior se pun bucăți de carne, legume, sau ce ne trece prin cap, totul conform dietei.
Sunt retete unde se adauga ceapa verde in aluat.

Aluat pentru 2 lipii

  • 30 g tarate ovaz macinate
  • 20 g gluten
  • 20 g făina integrala
  • 1 praf de sare
  • 75 g apa fierbinte
  • 1 lingurița ulei de masline

Instructiuni

  • Amestecam intr-un vas ingredientele uscate cu sarea. Adăugăm apa fierbinte pe rând, amestecand cu o lingura, pana obținem un aluat.
  • Se pune pe planșă de lucru, se lasă puțin, sa se răcorească, după care, se umezesc palmele și se frământa aluatul in mâna.
  • Fiind puțina compoziție, nu este nevoie de planșă pentru frământat, doar umezim palmele și framantam aluatul in mâini, 3-4 minute, la urma dându-i forma unei bile.
  • Se acopera cu folie alimentara și se da la frigider 30-45 minute. Vom observa ca aluatul se inmoaie un pic, nu mai este atât de tare, ca atunci când l-am frământat.
  • Se împarte aluatul in patru bile egale.
  • Se umezește cu apa o coala de hârtie de copt, la fel umezim sucitorul și luam la întins doua bile. Se întind foarte subțiri, cam 1,5-2 mm. Întâi se întinde cu mâna, apoi folosim sucitorul.
  • Pe una din turtite se pun câteva picături de ulei de masline și întindem pe toată suprafața ei, folosind o pensula.
  • Luam a doua turtită neunsa cu ulei și o suprapunem peste cea unsa, aici ne ajutam de sucitor, sa ne fie mai ușor. Apăsam cu degetele marginile celor doua turtite, apoi le desprindem ușor de pe hârtie și in palme mai întindem cele doua turtite suprapuse.
  • Încălzim o tigaie pentru clătite și prajim lipia la foc mic, pe ambele părți, pana se rumenesc usor.
  • Între timp ne ocupam de celelalte doua biluțe rămase, urmând aceleași etape ca la primele doua.
  • Am încercat sa întind lipiile pe hârtie de copt, presarand gluten pe ea, dar nu a fost o idee prea buna, așa ca am recurs la putina apa si a fost de ajutor.
  • Când sunt proaspăt coapte, ele sunt crocante, apoi se mai înmoaie puțin.
  • Sunt retete unde se folosește uleiul de susan, dar nu am vrut sa adaug încă un tolerat la lipiile noastre.
  • In dieta Dukan lipiile se consuma intr-o zi de croaziera, având ca tolerat făina integrala. Pof fi umplute cu diferite cărnuri, legume, ideale pentru o shaorma conform dietei.