Ingrediente

  • 70 g fistic
  • 2 gălbenușuri
  • 1 ou
  • 250 ml lapte semidegresat
  • 80 g indulcitor (xilitol)
  • 200 g lapte praf degresat +
  • 200 ml lapte semidegresat rece
  • esenta de rom, după gust

Decor (optional)

  • Fistic tocat grosier

Instructiuni

  • Citind reteta de înghețată cu nuca, cu linkul de inspirație trecut la începutul descrierii, m-am gândit, s-o adaptez dietei Dukan , dar folosind cel mai mare gramaj permis de semințe, pentru o zi, in locul uleiului de masline, iar acesta este fisticul, unde 20 g= 1 lingura de ulei de masline.
  • Inspirația a fost pana la un punct, după aceea, a trebuit sa improvizez, pentru a obtine o înghețată, conform dietei.
  • Întâi pregătim pasta de fistic, care am lăsat-o la frigider o noapte, neavând timp, sa grăbesc procesul de răcire.
  • Fisticul se pune la inmuiat in apa, pentru 2-3 ore, dupa care se pune in vasul blenderului vertical și se pasează, adăugând din apa in care s-au inmuiat, pana obținem o pasta groasa și omogena. Lasam pasta deoparte și pregătim crema de ou.
  • Gălbenușurile și oul intreg se pun intr-un vas și se bat puțin cu telul.
  • Încălzim 250 ml lapte semidegresat și indulcitorul, fără a-l înfierbânta prea tare, doar cât se topește indulcitorul, apoi se toarnă in fir subțire, peste ouale bătute, amestecand mereu cu telul. Se toarnă in vasul, unde am înfierbântat laptele și se încălzește compozitia, la foc mic, amestecand mereu cu telul, pana la punctul de fierbere, cand obtinem un sos mai subțire. Nu fierbem amestecul de ou și lapte, sa nu se coaguleze ouale.
  • Luam vasul de pe foc și adăugăm peste crema de ou, pasta de fistic pregatita înainte. Se amesteca bine si se pune vasul iar pe foc mic, amestecand mereu, pana se ingroasa compozitia.
  • Se da deoparte, sa se răcească.
  • Aceasta crema, am acoperit-o cu folie alimentara și am ținut-o la frigider peste noapte. A doua zi, crema s-a întărit destul de mult.
  • Acum, amestecam laptele praf cu laptele semidegresat rece, pana obtinem un sos uniform, fără cocoloase de lapte praf, apoi se pune peste crema de fistic rece, scoasă de la frigider și se amesteca bine cele doua compozitii.
  • Ca aroma am folosit esența de rom și s-a dovedit, ca a fost o inspirație foarte buna.
  • Pregătim o caserola cu capac, o punem pe cântar și turnam crema obținută, in jur de 925 grame. Facem acest lucru, pentru a sti cu aproximație, cantitatea de înghețată, ce se poate consuma intr-o zi de dieta, adică in 3 zile avem cam 260 grame, cate 20 grame fistic pentru fiecare zi, iar a patra zi, vom avea doar 130 grame de înghețată cu 10 g fistic. In zilele când consumam portia întreaga de înghețată, nu vom folosi uleiul de masline. Dar, sa revin la înghețată!
  • Punem caserola in congelator, iar la fiecare 30 minute amestecam in ea, cu o lingura, sau cu blenderul vertical, sa nu facă ace de gheata.
  • Când înghețata este la consistenta dorita, e momentul ideal, sa se împartă pe portii, fiecare porție punând-o in caserole mai mici. 
  • Este o inghetata foarte delicioasa, iar esența de rom a completat perfect gustul ei.
  • Înainte de consum, este bine, sa fie scoasă de la congelator, cu câteva minute înainte și se ia cu lingura specială de înghețată, sau cu o lingura, dar tinuta in apa fierbinte câteva secunde.
  • Bolul cu inghetata din galeria foto, conține portia pe o zi de croaziera, mai mult decât suficient, pentru a ne răcori in aceste zile toride.