Ingrediente

  • 1 Iepure de câmp (2600 grame)
  • 500 g șuncă
  • 7-8 căței de usturoi

Pentru marinada

  • 4 morcovi
  • 1 țelină mică
  • 1 ceapă
  • 1 crenguță cimbru
  • 4 foi dafin
  • 1 lingură piper boabe
  • 1 lingură sare grunzoasa 
  • 100 ml oțet de 9 grade
  • 70 ml ulei
  • 300 ml vin
  • 2-3 pahare apă

Instructiuni

  • Iepurele se tranșează și se spală foarte bine. Se curăță de pielița albă, atât cat se poate, apoi se pun bucățile de carne într-un vas, se acoperă cu apă rece și se lasă peste noapte. A doua zi se spala iar carnea.
  • Se pregătește baitul. Legumele se curăță. Morcovii și țelină se dau pe răzătoarea mare, iar ceapa se taie julien. Se  pun legumele într-un vas și se adaugă restul ingredientelor.
  • Bucatile de carne se pun în acest amestec de legume, condimente și lichide, iar dacă nu sunt acoperite cu lichid, se completează cu apă rece. Se acoperă vasul cu folie alimentară și se dă la frigider pentru 1-3 zile. Eu am ținut carnea în marinadă 48 ore.
  • Înainte de a găti carnea, se scoate din bait, se curăță de legume și se lasă la temperatura camerei 3-4 ore.
  • Într-o tavă încăpătoare se pune un rând de cartofi curățați și tăiați în 4-6 bucăți. Peste cartofi se pun câteva bucăți de șuncă tăiate mai mici.
  • Se curăță usturoiul și se taie felii mici. Cu un cuțit ascuțit se fac mici incizii în bucățile de carne și introducem câte o felie de usturoi. 
  • Carnea împănată se așază peste cartofii din tavă, iar deasupra lor așezăm felii de șuncă.
  • Se umezește o coală de hârtie de copt și se acoperă carnea, iar tava se căptușește cu folie de aluminiu.
  • Tava se dă în cuptorul preîncălzit la 200 grade, pentru 90 minute, când se verifică stadiul de gătire a cărnii. Eu folosesc o scobitoare și o infing în partea cea mai groasă a cărnii. Dacă intră ușor și nu curge lichid tulbure, e semn ca, e gata. Însă a fost nevoie, să stea în cuptor încă 30 minute.
  • Când iepurele este gătit, se scot bucățile de carne cu un clește și se pun pe un fund de lemn. Se acoperă cu hârtie de copt și cu un prosop de bucătărie și se lasă la odihnă 10-15 minute.
  • În tava au rămas cartofii, cu suc lăsat de la carne și grăsime de la șuncă, care se scurge aproape tot, lasand doar cartofii, care se dau în cuptor la 200 grade cu ventilație, până se rumenesc.
  • Carnea de iepure și cartofii rumeniți, alături de salata de varză proaspătă au format un adevărat festin!