Un iepure intreg( am avut iepure de casa, nu din comerț, 1650 g)
2 fire praz
3 morcovi
800 g ciuperci
Un gogoșar
200 g roșii pasate
250 g masline
75 ml ulei de masline
150 ml vin
O căpățâna usturoi
Maghiran uscat
Pătrunjel verde tocat
Sare și piper
Instructiuni
Chiar dacă lista ingredientelor este lunga și cantități mai mari, acest preparat se face destul de ușor și este suficient pentru 8 persoane.
Întâi curățăm și spălam iepurele, îl tranșam, iar bucatile de carne le dam cu sare și piper.Se lasă la rece 1-2 ore.
Gogosarul( sau ardei gras) și firele se praz se toaca, morcovii se taie rondele și se amesteca împreuna.
Ciupercile se curată și eventual se spală pe rând, intr-o sita, sa nu absoarbă multă apa.
După ce carnea a stat la rece cu sare și piper, se șterge de surplusul de apa, lasata de sare, cu prosoape de hârtie.
Intr-o tigaie antiaderenta punem uleiul la încins și prajim bucatile de iepure, pe rând,circa 2 minute, pe fiecare parte, la foc iute.
Carnea prăjită o punem intr-un vas.
In uleiul rămas, adăugăm amestecul de legume tocate, presaram putina sare și le călim , doar cât ele se lasă, fără a le rumeni.
Intr-o tava încăpătoare așezăm hârtie de copt, sa fie destul de mare, cât sa cuprinda toate marginile tavii.
Așezăm legumele călite, cu tot uleiul și zeama lasata in tigaie,apoi punem un strat de ciuperci, maslinele și usturoiul curățat si tăiat felii subtiri.
Peste toate acestea, așezăm bucatile de carne.
Vinul și roșiile se amesteca și se toarnă in tava.
Acoperim carnea cu hârtie de copt, iar tava o acoperim cu folie de aluminiu și dam la cuptorul preîncălzit doar jos, la 175 grade, pentru minim 40 minute.
Am verificat carnea cu o scobitoare și am constata ca trebuie sa mai stea la cuptor, gătindu-se mai greu, fiind iepure de casa.
Am presărat maghiran uscat in tava, am acoperit din nou și am lăsat tava la cuptor, încă 40 minute.
Acum carnea era frageda, dar nu rumenita, așa ca , am îndepărtat folia de aluminiu de pe tava și hârtia pusă peste carne,am dat drumul la rezistența de sus a cuptorului și am lăsat carnea, sa se rumeneasca circa 10 minute.
Se presara pătrunjel verde tocat.
Cam asta a fost, nu foarte greu, dar gustul mâncării, merita efortul și așteptarea!
Comentarii