Ingrediente

Aluat pentru gogosi

  • 200 ml lapte
  • 50 g zahăr
  • 2 g sare
  • 2 oua
  • Esența vanilie
  • 450 g făina specială pentru cozonac
  • 7 g drojdie uscata
  • 65 g unt
  • 1 l ulei pentru prajit gogoșile 

Crema

  • 750 ml lapte
  • 120 g zahăr
  • 60 g amidon de porumb
  • 1 praf de sare
  • 100 g unt
  • Esența vanilie

Instructiuni

Aluatul 

  • Pentru a face aluatul, am folosit mașina de pâine, adăugând ingredientele in ordinea descrisă mai sus. Am setat aparatul la programul frământare-dospire, timpul fiind de 1 ora și 30 minute.
  • Aluatul dospit l-am răsturnat pe blatul de lucru, presarand putina făina pe el.
  • Cu sucitorul am întins aluatul in grosime de 1 cm, iar cu ajutorul unui inel metalic de 5 cm, am decupat gogoșile. 
  • Se asaza pe hârtie de copt gogoșile decupate, iar restul aluatului se întinde iar, decupam cercuri cu inelul, pana se termina tot aluatul.
  • In total au rezultat 56 de gogosi, care se acoperă și se lasă la dospit 30 minute.
  • Se prăjesc in ulei încins, la foc mic, pana se rumenesc pe ambele părți.
  • Gogoșile prăjite se scot cu o paleta și se pun pe hârtie absorbanta, sa tragă surplusul de ulei.
  • Se lasă la răcit complet, când vor fi umplute cu crema de lapte.

Crema

  • Se pun la fiert 500 ml lapte, cu zaharul și un praf de sare.
  • In restul de 250 ml lapte se dizolva amidonul, care se va adauga in lapte, in momentul, când începe sa fiarbă.
  • Se amesteca permanent cu un tel, cât fierbe crema, timp de 3-4 minute.
  • Se da vasul de pe foc, se incorporeaza untul și esența de vanilie.
  • Crema se acoperă cu folie alimentara și se da la rece.
  • După ce crema s-a răcit, se mixează câteva momente.
  • Intr-un posh cu dui special pentru umplut gogosi, se pune crema și se umple fiecare gogoașa rece.
  • Se pudreaza cu zahăr.
  • Gogoșile sunt delicioase chiar dacă nu sunt umplute, dar verdictul de “ sunt foarte bune”, a fost primit, după ce au fost umplute cu crema.
  • Folosind făina specială pentru cozonac, aluatul a fost bun de lucrat cu el, fără a folosi hârtie de copt, asa cum specifica Monica Baicus in reteta dânsei, care este pus in linkul de inspirație.