Ingrediente
Aluat pentru gogosi
- 200 ml lapte
- 50 g zahăr
- 2 g sare
- 2 oua
- Esența vanilie
- 450 g făina specială pentru cozonac
- 7 g drojdie uscata
- 65 g unt
- 1 l ulei pentru prajit gogoșile
Crema
- 750 ml lapte
- 120 g zahăr
- 60 g amidon de porumb
- 1 praf de sare
- 100 g unt
- Esența vanilie
Instructiuni
Aluatul
- Pentru a face aluatul, am folosit mașina de pâine, adăugând ingredientele in ordinea descrisă mai sus. Am setat aparatul la programul frământare-dospire, timpul fiind de 1 ora și 30 minute.
- Aluatul dospit l-am răsturnat pe blatul de lucru, presarand putina făina pe el.
- Cu sucitorul am întins aluatul in grosime de 1 cm, iar cu ajutorul unui inel metalic de 5 cm, am decupat gogoșile.
- Se asaza pe hârtie de copt gogoșile decupate, iar restul aluatului se întinde iar, decupam cercuri cu inelul, pana se termina tot aluatul.
- In total au rezultat 56 de gogosi, care se acoperă și se lasă la dospit 30 minute.
- Se prăjesc in ulei încins, la foc mic, pana se rumenesc pe ambele părți.
- Gogoșile prăjite se scot cu o paleta și se pun pe hârtie absorbanta, sa tragă surplusul de ulei.
- Se lasă la răcit complet, când vor fi umplute cu crema de lapte.
Crema
- Se pun la fiert 500 ml lapte, cu zaharul și un praf de sare.
- In restul de 250 ml lapte se dizolva amidonul, care se va adauga in lapte, in momentul, când începe sa fiarbă.
- Se amesteca permanent cu un tel, cât fierbe crema, timp de 3-4 minute.
- Se da vasul de pe foc, se incorporeaza untul și esența de vanilie.
- Crema se acoperă cu folie alimentara și se da la rece.
- După ce crema s-a răcit, se mixează câteva momente.
- Intr-un posh cu dui special pentru umplut gogosi, se pune crema și se umple fiecare gogoașa rece.
- Se pudreaza cu zahăr.
- Gogoșile sunt delicioase chiar dacă nu sunt umplute, dar verdictul de “ sunt foarte bune”, a fost primit, după ce au fost umplute cu crema.
- Folosind făina specială pentru cozonac, aluatul a fost bun de lucrat cu el, fără a folosi hârtie de copt, asa cum specifica Monica Baicus in reteta dânsei, care este pus in linkul de inspirație.
Comentarii