Ingrediente

Aluat

  • 500 g făina 
  • 2 oua
  • 1 praf de sare
  • 40 g zahăr 
  • 1 lingurița rasa cu pudra naturală de vanilie
  • 225 ml lapte
  • 40 g unt
  • 30 ml ulei
  • 5 g drojdie uscata

Crema

  • 250 g smantana cu 35% grăsime
  • 250 g mascarpone
  • 250 g lapte condensat caramelizat

Pentru prajit

  • 1 l ulei

Instructiuni

  • Am căutat o reteta mai deosebita pentru gogosi, dar majoritatea au in componenta, făina, ou, zahăr mai mult, sau mai puțin și unt. Așa ca, m-am hotărât sa fac gogoșile, fără a urma o reteta anume și zic eu, au fost destul de reușite. Am folosit făina specială pentru cozonac si știu, cât trebuie hidratată, așa ca, nu am frământat la mâna, ci am folosit mașina de făcut pâine. Am pus in cuva aparatului ingredientele, in ordinea scrisă mai sus, toate reci de la frigider, mai puțin făina, sarea și zaharul. Nu a rămas decât, sa setez aparatul pe programul frământare-dospire, care la mine este numărul 8. După 90 minute, aluatul a fost gata.
  • Pe blatul de lucru se presara făina, se răstoarnă aluatul din cuva si se întinde cu sucitorul, o foaie groasa de 8-10 mm.
  • Pentru a decupa gogoșile , am folosit un inel metalic de 6 cm. 
  • Marginile aluatului care rămâne după prima decupare, se strânge intr-o bila si se întinde iar cu sucitorul, decupam cu forma si continuam pana, terminam de lucrat tot aluatul.
  • Peste gogoșile decupate se asaza un prosop si se lasă la dospit 30 minute.
  • Se încinge uleiul intr-un vas. Aici am văzut ca, se specifica temperatura de 160 grade, dar când nu ai termometru de bucatarie, încerci uleiul, sa vezi dacă este încins, in felul urmator: după ce se pune uleiul in vas, se rupe o bucățică de aluat si se pune in ulei. Când aceasta se ridica deasupra, e semn ca uleiul este încins suficient. In acest moment se reduce focul la minim si se prăjesc gogoșile, pe o parte, pana se rumenesc ușor, apoi se întorc si se prăjesc si pe cealaltă parte. Nu știu alte metode, dar eu asta o folosesc si funcționează!
  • Gogoșile prăjite se scot cu o paleta si se pun pe hârtie absorbanta. Când sunt reci se umplu cu crema după preferința, de aceasta data, am optat pentru o crema cu lapte condensat caramelizat, cumpărat de pe un magazin online.

Crema

  • Toate ingredientele reci se mixează împreuna, pana obținem o crema ferma.
  • Pentru a umple gogoșile, duiul special de umplut gogosi, nu mi-a fost de folos, crema fiind foarte ferma, ieșea foarte greu prin el, așa ca, am pus crema in posh și am atasat un dui mai mare, introducând-o in gogosi printr-o mică tăietura, făcută cu cutitul. Nu știu câta crema trebuie pentru cele 60 gogosi, pentru ca s-au mai consumat, pana sa apuc, sa le umplu.
  • Peste gogoșile umplute se presara zahăr pudra vanilat.