Ingrediente
- 1 kg făină
- 80 g zahăr
- 450 g lapte
- 80 g untură
- 8 g drojdie uscată
- 2 ouă
- 15 g sare
- Ulei pentru prăjit
- Zahăr tos pentru decor
Instructiuni
- Într-un ibric se pune laptele la încălzit, împreună cu zahărul. Când este doar călduț, se dă vasul de pe foc și se pune drojdia uscata. Se amestecă cu telul, până este topită.
- Într-un vas încăpător se cerne făina. Rețeta cere făină 00, dar eu am folosit 1/2 kg făină 000 și 1/2 kg făină de la moara, doar din grâu măcinat, fără alte adausuri în ea.
- În mijlocul făinii se face un crater unde se toarnă laptele si se adaugă ouăle. Se frământă un aluat, care este destul de tare. Dacă nu aș fi respectat rețeta pas cu pas, aș fi adăugat încă puțin lapte la frământat.
- După ce se formează aluatul, se incorporeaza untura moale (nu topită) și sarea.
- Se pune aluatul pe blatul de lucru și se frământă, până obținem o coca elastica și uniformă (cam 10 minute).
- Se pune aluatul în vas, se acoperă cu folie alimentară așezată direct pe aluat, iar deasupra se pune un prosop.
- Se lasă la dospit două ore, până aluatul este crescut de trei ori ca volum.
- Aluatul dospit se taie în bucăți de 100 grame și rezultă 17 bucăți. Fiecare bucată de aluat se modelează sub forma unei bile. Când terminăm de modelat toate bilele, se acoperă și se lasă la dospit 20 minute.
- Urmează ultima etapă de lucru cu aluatul și anume: vom tăia 17 pătrate din hârtie de copt, cam de 15/15 cm, apoi fiecare bilă se modelează sub forma unui inel, sau al unui covrig, având gaura destul de mare. Fiecare covrig format se așază pe un pătrat de hârtie de copt.
- Se acoperă “covrigii” și se lasă la dospit încă o oră.
- Punem la încins ulei destul de mult, dar depinde și vasul care îl vom folosi la prăjit gogoșile. Eu am folosit un ceaunel micuț de tuci, am pus doar 400 ml ulei de floarea soarelui și am prăjit odata, doar o singură gogoașă.
- Când uleiul este încins, se pune o gogoașă la prăjit, cu tot cu hârtia de copt de sub ea. Se lasă în ulei câteva secunde, apoi se apucă hârtia de un colț și se scoate afară.
- Gogoșile se prăjesc pe ambele părți, până se rumenesc, dar la foc mic.
- Într-o farfurie se pune 1/2 kg de zahăr tos.
- Gogoșile scoase din ulei se țin puțin în sus, pentru a se scurge uleiul, apoi se așază pe zahărul din farfurie. Cu mâna, sau cu lingurița se îmbracă gogoasa cu zahăr pe toate părțile, se scutură de surplusul de zahăr și se pun pe o farfurie. Procedăm la fel cu toate gogoșile.
- Sunt delicioase, cu miez dens, dar totuși pufos!
Comentarii