Ingrediente
- 200-300 g ghebe, sau orice fel de ciuperci
- 1 lingurița rasa făina konjak
- 100-150 ml lapte rece semidegresat
- Iaurt semidegresat
- Sare, piper
Pentru mămăliguța
- 100 ml lapte degresat sau semidegresat
- 2 linguri tarate ovaz
- 1 lingura branza degresată
- Sare
- 1 vârf de cuțit cu turmenic
Instructiuni
- Ghebele curățate și fierte in apa, 12-15 minute, se spală , se scurg de apa și se dau prin mașina de tocat.
Pentru sos:
- In funcție de cantitatea gatita, se pune o lingurița rasa de făina konjak in lapte rece( cam 100-150 ml), se amesteca foarte bine cu o paleta de la mixer, sa nu se formeze cocoloașe.Când laptele s-a îngroșat de la konjak, se toarnă peste ghebe si se fierb 2-3 minute, după care sosul se subțiază cu iaurt( indicat este kefir, sana, eu am folosit sana 1,5 % grăsime),pana ajungem la consistenta dorita.Se condimentează cu sare și piper.
Mămăliguța :
- 100 ml lapte se pune la fiert cu putina sare, când începe sa fiarbă se adauga 2 lg tarate de ovaz, se lasă la fiert pana se ingroasa.La final se pune o lg branza cremoasă, se omogenizează, se adauga și puțin turmenic pentru culoare.Când e gata, se toarnă in forma de silicon și se lasă , pana se întărește, sa poată fi scoasă din forma.
Comentarii