Ingrediente

  • 200-300 g ghebe, sau orice fel de ciuperci
  • 1 lingurița rasa făina konjak
  • 100-150 ml lapte rece semidegresat
  • Iaurt semidegresat
  • Sare, piper

Pentru mămăliguța

  • 100 ml lapte degresat sau semidegresat
  • 2 linguri tarate ovaz
  • 1 lingura branza degresată
  • Sare
  • 1 vârf de cuțit cu turmenic


 

Instructiuni

  • Ghebele curățate și fierte in apa, 12-15 minute, se spală , se scurg de apa și se dau prin mașina de tocat.

Pentru sos:

  • In funcție de cantitatea gatita, se pune o lingurița rasa de făina konjak in lapte rece( cam 100-150 ml), se amesteca foarte bine cu o paleta de la mixer, sa nu se formeze cocoloașe.Când laptele s-a îngroșat de la konjak, se toarnă peste ghebe si se fierb 2-3 minute, după care sosul se subțiază cu iaurt( indicat este kefir, sana, eu am folosit sana 1,5 % grăsime),pana ajungem la consistenta dorita.Se condimentează cu sare și piper.

Mămăliguța :

  • 100 ml lapte se pune la fiert cu putina sare, când începe sa fiarbă se adauga 2 lg tarate de ovaz, se lasă la fiert pana se ingroasa.La final se pune o lg branza cremoasă, se omogenizează, se adauga și puțin turmenic pentru culoare.Când e gata, se toarnă in forma de silicon și se lasă , pana se întărește, sa poată fi scoasă din forma.