Ingrediente
- 560 g făină tip 00
- 470 g apă călduță
- 5 g drojdie uscata
- 10 g sare
- 5 g ulei de măsline
În plus
- 2 linguri ulei de măsline
- 50-60 g măsline fără sâmburi feliate
- Sare grunzoasa
Instructiuni
- Într-un bol încăpător se pune apă, drojdia, cele 5 g ulei de măsline și se amestecă.
- Se adaugă făină cernuta și sarea. Cu un tel se amestecă, până făină absoarbe apa, se adună aluatul cu o paletă de pe marginea vasului, se acoperă cu folie alimentară și un prosop deasupra, apoi se lasă la dospit o oră.
- După o oră se împachetează direct în vas. Se începe dintr-o parte, se ia aluatul de pe margine și se aduce la mijloc. Continuăm procedeul, rotind vasul cu o mâna, iar cu cealaltă se ridică aluatul din aproape in aproape, aducând-o la mijloc, până ajungem în locul de unde am început împachetarea. Se acoperă vasul și se lasă la dospit două ore.
- Se pregătește un vas antiaderent. În lipsa lui eu am folosit o cratiță de tuci cu diametrul de 30 cm, în care am asezat hârtie de copt.
- După două ore aluatul și-a triplat volumul și are bule de aer la suprafața.
- Se răstoarnă aluatul în formă, iar ca să nu se usuce, am uns aluatul cu puțin ulei de măsline.
- Se lasă la dospit în formă, acoperit cu folie alimentară încă două ore. În total aluatul dospește cinci ore.
- Se încălzește cuptorul la 240 grade.
- Înainte de a da tava la cuptor, se unge aluatul cu două linguri de ulei de măsline, se așază ușor felii de măsline, se presară puțină sare grunzoasa, apoi cu degetele se apasă ușor în aluat, formând mici cratere.
- Se dă tava in cuptorul preîncălzit la 240 grade, timp de 23-25 minute. Când foccacia este rumena la suprafața, se scoate din formă și se lasă la răcit pe un grătar.
Comentarii