Ingrediente

  • 2 bucati File de ton roșu (circa 330 g)
  • 1/2 lingurița sare
  • 1/4 lingurița piper
  • 2 catei de usturoi, dati pe razatoarea mica
  • 1 lingurita suc de lamaie
  • coaja rasa de la 1/2 lamaie bio
  • 2 linguri ulei de masline 

Garnitura

  • 150 g ciuperci Shimeji 
  • 1 ceapa echalotte
  • 10 frunze spanac
  • 2 oua
  • 100 ml kefir semidegresat
  • 1 lingurita ulei de masline
  • Vlăstari de chives (optional)

Instructiuni

  • Atât pestele, cât și garnitura, constituie doua portii, mai mult decât generoase.
  • Intr-un vas se face marinada pentru peste, amestecand toate ingredientele.
  • Se ung bucatile de ton cu acest preparat și se lasă măcar o ora la frigider.
  • Înainte de a gati fileurile, se scurg de marinada si se sterg cu prosoape de hartie, indepartand usturoiul si coaja de lamaie. 
  • Se înfierbânta bine o tigaie tip grill și se pune tonul, gatindu-l cate un minut pe fiecare parte, pana ce capata urme de grătar, apoi se întorc la 45 grade, se țin tot cate un minut, formând urmele specifice de grilaj.
  • Tonul se servește imediat, fiind unul dintre putinii pesti care nu se gatesc complet, ci făcuți mediu, adica rozalii la mijloc, in special fileurile. Cum nu este un peste gras, este bine, sa se evite, uscarea lui.
  • Marinada are rolul de a da gust si aroma, oferindu-i un plus de grasime.

Garnitura

  • In ulei se caleste o ceapa mică, adăugând sare și putina apa.
  • Se pun ciupercile, gatindu-le aproximativ 7-8 minute. Se scutura mereu vasul, pentru a nu se arde ciupercile, sau ceapa. Se adauga frunzele de spanac tocate mărunt, gatindu-le, doar cât se lasă puțin.
  • Între timp se bat ouale, iar peste ele se toarnă kefirul, omogenizand bine. Se toarnă peste amestecul de ciuperci și spanac, amestecand mereu.
  • Se lasă la foc mic, pana începe sa fiarbă, formând un sos gros.
  • Peste sosul de ciuperci se presara chives tocat mărunt (optional).
  • Pentru un meniu mai puțin dietetic, se înlocuiește kefirul cu smantana de gătit.