Ingrediente
- 220 g petale trandafiri
- Zeama unei lamai mai mici
- 700 ml apa
- 150 g îndulcitor (xilitol)
- 60 g seminte chia
Instructiuni
- Trandafirii speciali pentru dulceața ( trandafirii de Damasc), i-am curatat in felul urmator: am luat fiecare floare in mâna, am strâns petalele in palma, iar cu o foarfeca, am tăiat partea cu codița și frunze. Se taie mai mult de la rădăcina petalelor, pentru a îndepărta partea albă, care se spune ca, este amara.
- Am lăsat petalele pe blat (sau masa) și cu mâna, le-am vânturat, pentru a îndepărta eventualele insecte.
- Am pus toate petalele intr-un vas mai mare, am turnat zeama de lamaie, am amestecat bine cu mâna si am lăsat deoparte 20 minute. Deja petalele nu mai sunt infoiate, ci s-au lăsat puțin.
- Intr-un vas se pune apa si indulcitorul. Lasam sa tragă 2-3 clocote si punem petalele. Lasam sa fiarbă 5-6 minute. Adăugăm semințele de chia, amestecam bine si lasam sa fiarbă, 5-7 minute, cât se umfla semințele. Am gustat si mi s-a părut ca, nu e suficient de dulce, iar eu am adăugat încă o lingura de indulcitor.
- In acest stadiu, dulceața este moale si contine mai mult lichid.
- Se da vasul deoparte si se acoperă cu un prosop, care se uda bine înainte si se stoarce de apa.
- Se lasă vasul acoperit, pana dulceața este complet rece.
- Neștiind produsul final, din curiozitate, am verificat dulceața, sa văd consistenta ei, dar după doua ore, deja arată ca o dulceața, semințele chia si petalele de trandafiri, s-au umplut de lichid.
- A doua zi, am pus dulceața in borcane mici, curate si sterilizate, care le voi păstra la frigider.
- Chiar dacă se pune dulceața fierbinte in borcane, sau se sterilizează, pentru a crea vid, nu cred ca ține prea mult.
- Așa ca, decât sa fermenteze, îmi fac pofta acum, cu aceasta dulceața, foarte aromata!
Alte informatii
- Ce am citit de pe internet, destul de interesant, este faptul ca:
- Produsele din petale de trandafiri ajută la detoxifierea și întărirea organismului:
- Atenuează simptomele de greață;
- Ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor;
- Ceaiul de trandafiri este un adjuvant pentru digestie și probleme gastrice;
- Petalele de trandafiri conțin vitaminele ,B,C,D, E, dar și calciu, fier, fosfor sau zinc.
Comentarii