Ingrediente

  • 220 g petale trandafiri
  • Zeama unei lamai mai mici
  • 700 ml apa
  • 150 g îndulcitor (xilitol)
  • 60 g seminte chia

Instructiuni

 

  • Trandafirii speciali pentru dulceața ( trandafirii de Damasc), i-am curatat in felul urmator: am luat fiecare floare in mâna, am strâns petalele in palma, iar cu o foarfeca, am tăiat partea cu codița și frunze. Se taie mai mult de la rădăcina petalelor, pentru a îndepărta partea albă, care se spune ca, este amara.
  • Am lăsat petalele pe blat (sau masa) și cu mâna, le-am vânturat, pentru a îndepărta eventualele insecte.
  • Am pus toate petalele intr-un vas mai mare, am turnat zeama de lamaie, am amestecat bine cu mâna si am lăsat deoparte 20 minute. Deja petalele nu mai sunt infoiate, ci s-au lăsat puțin.
  • Intr-un vas se pune apa si indulcitorul. Lasam sa tragă 2-3 clocote si punem petalele. Lasam sa fiarbă 5-6 minute. Adăugăm semințele de chia, amestecam bine si lasam sa fiarbă, 5-7 minute, cât se umfla semințele. Am gustat si mi s-a părut ca, nu e suficient de dulce, iar eu am adăugat încă o lingura de indulcitor.
  • In acest stadiu, dulceața este moale si contine mai mult lichid.
  • Se da vasul deoparte si se acoperă cu un prosop, care se uda bine înainte si se stoarce de apa.
  • Se lasă vasul acoperit, pana dulceața este complet rece.
  • Neștiind produsul final, din curiozitate, am verificat dulceața, sa văd consistenta ei, dar după doua ore, deja arată ca o dulceața, semințele chia si petalele de trandafiri, s-au umplut de lichid.
  • A doua zi, am pus dulceața in borcane mici, curate si sterilizate, care le voi păstra la frigider.
  • Chiar dacă se pune dulceața fierbinte in borcane, sau se sterilizează, pentru a crea vid, nu cred ca ține prea mult.
  • Așa ca, decât sa fermenteze, îmi fac pofta acum, cu aceasta dulceața, foarte aromata!

Alte informatii

  • Ce am citit de pe internet, destul de interesant, este faptul ca:
  • Produsele din petale de trandafiri ajută la detoxifierea și întărirea organismului:
  • Atenuează simptomele de greață;
  • Ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor;
  • Ceaiul de trandafiri este un adjuvant pentru digestie și probleme gastrice;
  • Petalele de trandafiri conțin vitaminele ,B,C,D, E, dar și calciu, fier, fosfor sau zinc.