Ingrediente

  • 10-12 felii de dovlecei (2-3 dovlecei mai micuti)
  • 300 ml lapte semidegresat
  • 2 oua
  • 10 g amidon de porumb
  • 60 g cașcaval Dukan
  • 20 g unt
  • Sare, piper, nucsoara

Instructiuni

  • Nu știu cu precizie, cât au cantarit dovleceii, deoarece mi-au rămas câteva felii, după ce am pregătit pentru familie, o tava cu dovlecei gratinati.
  • Ideea mi-a venit pe moment, aducându-mi aminte, ca am văzut pe blogul “Savori Urbane”, un preparat din dovlecei, cu sos alb și cașcaval.
  • Feliile de dovlecei erau deja pregătiți, nu trebuia, decât sa fac sosul.

Pentru dovlecei

  • Am folosit dovlecei galbeni , care au un gust deosebit și zucchini, ambele soiuri nu lasă multă apa.
  • Dovleceii spălați și uscati cu hârtie absorbanta, li se îndepărtează capetele și se feliază in lungime, cu tot cu coaja, in felii de 3-4 mm, cu aproximație.
  • Se presara sare pe fiecare felie și se lasă 15 minute, pentru a se umezi, apoi se șterg de apa care a fost eliminată la suprafața.
  • Pentru preparatul meu, feliile de dovlecei se taie in jumătate, tot pe lung.

Sosul cu cașcaval

  • Intr-un vas punem ouale și le batem cu telul.
  • Amidonul se dizolva in puțin lapte (din cele 300 ml) și se adauga peste oua.
  • Se pune restul de lapte si se amesteca bine.
  • Se transfera totul intr-un vas antiaderent si se pune la fiert, la foc mic, amestecand mereu, pana începe, sa se îngroașe.
  • Se da vasul de pe foc, se adauga cașcavalul si untul, iar vasul se acoperă, timp de 4-5 minute. In sosul fierbinte, aceasta se vor topi.
  • Se amesteca energic in sos si se condimentează după gust, cu sare, piper si nucsoara.

Asamblare

  • Am folosit o tava antiaderenta, cu diametrul de 20 cm, având fundul detașabil, acesta fiind folosit la final ca si platou, unde va rămâne preparatul. In lipsa acestei tavi, se va folosi hârtie de copt.
  • Sosul încă fierbinte, se toarnă in tava si se nivelează.
  • Se asaza jumatatile de felii de dovlecei, cu coaja in sus, in forma de spirala, începând de la marginea tavii. Continuam cu spirala, pana ajungem in mijlocul tavii.
  • Sosul care se ridica deasupra, atunci când așezăm dovleceii, la final, se netezește cu o spatula, sau dosul lingurii.
  • Se da tava in cuptorul încălzit înainte la 180 grade, timp de 50-60 minute, pana se rumenește, iar la pipăit, va fi tare deasupra.
  • Se scoate tava din cuptor și se lasă la răcit pe un grătar, timp de 10-15 minute, cât sa nu fie fierbinte.
  • Dacă folositi hârtie de copt in tava, scoateți dovleceii cu tot cu hârtie, ii așezati pe un blat de lemn și scoateți hârtia, trăgând usor de ea.
  • La tava folosită de mine, am desprins dovleceii cu cutitul, de marginea tavii, apoi am ridicat in sus, fundul tavii și l-am asezat pe grătar.
  • Calduta fiind, am tăiat o felie.
  • In dieta Dukan se consuma in doua zile de croaziera, sosul având 20 g unt, care înlocuiește uleiul de masline, fiind permis doar 10 g/zi de croaziera. Conține deasemenea, 10 g amidon de porumb, fiind tolerat, 20g/zi.