Ingrediente
Aluat pentru 24 de croissante
- 200 ml lapte caldut
- 200 ml apa calduta
- 40 ml ulei
- 2 oua
- 50 g zahăr
- 8 g drojdie uscata
- 1 praf de sare
- Esența de vanilie
- 800 g făina
Pentru uns foile
- 250 g unt
Pentru umplutura
- 400 g nutella
Instructiuni
Aluat
- Intr-un vas încăpător se pune laptele, apa, zaharul și drojdia. Se lasă 15 minute, amestecand uneori cu lingura, pentru a se dizolva drojdia.
- Ouăle se bat cu furculița și se adauga peste ele esența de vanilie.
- Peste amestecul de drojdie se pun ouale, un praf de sare, uleiul si aproape toată făina (cam 750 grame).
- Se frământa aluatul, adăugând treptat restul de făina, pana obținem un aluat neted, care se desprinde ușor de vas si nu se lipește de mâini.
- Se acoperă si se lasă la dospit, pana își dublează volumul.
- Fiind mult aluat (1400 g) am hotărât sa-l impart in doua si sa lucrez cu fiecare bucata separat.
- Am pus untul intr-un vas și am dat la microunde, doar câteva secunde, cât sa poată fi întins cu dosul unei lingurițe, nu trebuie topit, nici sa fie moale, untul rămâne tot solid).
- Prima jumătate de aluat l-am împărțit in 12 bucăți (aproximativ 58 g fiecare).
- Se întinde cu sucitorul prima bucata de aluat, in forma de disc, cu diametrul de 23-24 cm și îl ungem cu 11 g unt.
- Întindem a doua bucata, la aceeași dimensiune, se unge cu unt și se suprapune peste primul disc.
- Procedam la fel cu fiecare bucata, pana le terminam pe toate. Ultima, care este deasupra, rămâne neunsa. Este puțin de munca, dar merita efortul!
- In acest timp pornim cuptorul la 180 grade.
- La final, când am terminat de întins și de suprapus cele 12 bucăți, am obținut un mic “turnulet” de foi, cu unt între ele, pe care îl întindem intr-o foaie mare cu diametrul de 45-46 cm.
- Se taie in 12 bucăți relativ egale, iar in capătul lat se pune o lingurița de nutella.
- Se rulează începând din capătul mai lat, spre vârf.
- La final vom avea 12 bucăți de croissant, care le așezăm in tava mare a aragazului, tapetata cu hârtie de copt, cu distanță între ele, pentru ca, vor creste la copt.
- Se da tava la cuptor pentru 30-32 de minute, la 180 grade, când croissantele sunt rumenite și frumos crescute.
- Se scoate tava din cuptor, se lasă câteva minute, apoi se pun croissantele pe un grătar, sau un blat de lemn.
- Cât s-a copt prima tura, m-am ocupat de cealaltă jumătate de aluat, procedând la fel ca prima data.
- Dacă vreti, sa faceți doar 12 croissante, atunci înjumătățiți lista de ingrediente.
- Înainte de a le pune la cuptor, se pot unge cu ou, sau galbenus amestecat cu puțin lapte, dar eu le-am lăsat simple, neunse.
- Optional se dau cu zahăr pudra, dar asta mai mult pentru aspect, pentru ca oricum croissantele sunt dulci de la nutella.
- Rețeta nu îmi aparține, ci a fost postata pe un grup culinar.
Comentarii