Ingrediente

Aluat pentru 24 de croissante

  • 200 ml lapte caldut
  • 200 ml apa calduta
  • 40 ml ulei
  • 2 oua
  • 50 g zahăr
  • 8 g drojdie uscata
  • 1 praf de sare
  • Esența de vanilie
  • 800 g făina 

Pentru uns foile

  • 250 g unt

Pentru umplutura 

  • 400 g nutella

Instructiuni

Aluat

  • Intr-un vas încăpător se pune laptele, apa, zaharul și drojdia. Se lasă 15 minute, amestecand uneori cu lingura, pentru a se dizolva drojdia.
  • Ouăle se bat cu furculița și se adauga peste ele esența de vanilie.
  • Peste amestecul de drojdie se pun ouale, un praf de sare, uleiul si aproape toată făina (cam 750 grame).
  • Se frământa aluatul, adăugând treptat restul de făina, pana obținem un aluat neted, care se desprinde ușor de vas si nu se lipește de mâini.
  • Se acoperă si se lasă la dospit, pana își dublează volumul.
  • Fiind mult aluat (1400 g) am hotărât sa-l impart in doua si sa lucrez cu fiecare bucata separat.
  • Am pus untul intr-un vas și am dat la microunde, doar câteva secunde, cât sa poată fi întins cu dosul unei lingurițe, nu trebuie topit, nici sa fie moale, untul rămâne tot solid).
  • Prima jumătate de aluat l-am împărțit in 12 bucăți (aproximativ 58 g fiecare).
  • Se întinde cu sucitorul prima bucata de aluat, in forma de disc, cu diametrul de 23-24 cm și îl ungem cu 11 g unt.
  • Întindem a doua bucata, la aceeași dimensiune, se unge cu unt și se suprapune peste primul disc.
  • Procedam la fel cu fiecare bucata, pana le terminam pe toate. Ultima, care este deasupra, rămâne neunsa. Este puțin de munca, dar merita efortul!
  • In acest timp pornim cuptorul la 180 grade.
  • La final, când am terminat de întins și de suprapus cele 12 bucăți, am obținut un mic “turnulet” de foi, cu unt între ele, pe care îl întindem intr-o foaie mare cu diametrul de 45-46 cm.
  • Se taie in 12 bucăți relativ egale, iar in capătul lat se pune o lingurița de nutella.
  • Se rulează începând din capătul mai lat, spre vârf.
  • La final vom avea 12 bucăți de croissant, care le așezăm in tava mare a aragazului, tapetata cu hârtie de copt, cu distanță între ele, pentru ca, vor creste la copt. 
  • Se da tava la cuptor pentru 30-32 de minute, la 180 grade, când croissantele sunt rumenite și frumos crescute.
  • Se scoate tava din cuptor, se lasă câteva minute, apoi se pun croissantele pe un grătar, sau un blat de lemn.
  • Cât s-a copt prima tura, m-am ocupat de cealaltă jumătate de aluat, procedând la fel ca prima data.
  • Dacă vreti, sa faceți doar 12 croissante, atunci înjumătățiți lista de ingrediente.
  • Înainte de a le pune la cuptor, se pot unge cu ou, sau galbenus amestecat cu puțin lapte, dar eu le-am lăsat simple, neunse.
  • Optional se dau cu zahăr pudra, dar asta mai mult pentru aspect, pentru ca oricum croissantele sunt dulci de la nutella.
  • Rețeta nu îmi aparține, ci a fost postata pe un grup culinar.