Ingrediente

  • 500 g făina tip 550 cu 13,5% proteina
  • 50 g zahăr pudra vanilat
  • 5 g drojdie uscata
  • 300 ml lapte caldu100 ml ulei
  • 1 albus
  • 7 g sare
  • 150-200 g rahat
  • 80 g unt moale
  • 1 galbenus+2 linguri lapte pentru uns croasantele

Instructiuni

  • Intr-un bol se pune făina cernută, drojdia, zaharul pudra, albusul de ou și laptele caldut care se adauga treptat, pana obținem un aluat cu consistenta potrivită. Posibil, in funcție de calitatea fainei, cantitatea de lapte sa fie mai mică. In linkul de inspirație s-a folosit mai puțin lapte.
  • După ce s-a format aluatul se adauga uleiul și sarea. Se frământa, pana ce tot uleiul este incorporat in aluat, obținând o coca elastică și uniformă.
  • Se acoperă vasul și se lasă la dospit o ora.
  • Între timp se taie rahatul bastonașe, folosind făina pe tocător, pentru a nu se lipi bucatile de rahat între ele.
  • Untul se pune la topit, doar cât se înmoaie puțin, apoi se amesteca, pana devine cremos.
  • Aluatul dospit se cântărește și se împarte in opt bucăți.
  • Se unge blatul de lucru cu puțin ulei.
  • Se întinde prima bucata sub forma unui disc gros de 3-4 mm și se unge cu o parte de unt, folosind o pensula de silicon.
  • Se întinde a doua bucata la același diametru și se suprapune peste primul disc de aluat. Se unge și acesta cu unt.
  • Se continua in același fel cu toate bucatile, iar ultimul disc rămâne neuns. Practic vom forma un turnulet din discuri de aluat.
  • Turnulețele format se inveleste in folie alimentara, se asaza pe un blat de lemn și se da la frigider o ora.
  • După acest timp, se ia aluatul de frigider, se îndepărtează folia și se întoarce.
  • Se unge iar blatul de lucru cu puțin ulei, se pune turnulețul de aluat și se întinde o foaie cu diametrul de 55-60 cm. La început vom folosi palmele pentru a-l întinde, apoi cu sucitorul il vom netezi, dându-i mărimea finala.
  • Se împarte in 4, apoi fiecare pătrime v-a fi tăiată iar in patru bucăți. Vom obtine 16 triunghiuri, pe care vom așeza bucatile de rahat, doua la baza lata, iar alte doua bucăți le vom
  • adeza spre varful triunghiului, la distanță de 3-4 cm între ele (vezi galeria foto, sub titlul preparatului).
  • Se rulează începând de la baza spre vârf.
  • Croissantele se pun cu distanță între ele, in tava mare a aragazului, pe care se pune hârtie de copt.
  • Se lasă la dospit 30 minute.
  • Se porneste cuptorul la 200 grade.
  • Se ung cu galbenus de ou amestecat cu 2-3 linguri de lapte si se da tava la cuptor.
  • Se coc 23-25 minute, la 200 grade, pana ce croissantele se rumenesc uniform.
  • Se scot din cuptor și se lasă la răcit pe un grătar.
  • Opțional se servesc pudrate cu zahăr pudra vanilat.
  • Sunt un deliciu!