Ingrediente
- 80 g fistic crud
- 200 ml lapte rece semidegresat
- 250 g lapte praf degresat
- 125 g lapte condensat
- 1 linguriță esență fistic
- 1/2 linguriță esență vanilie
Pentru lapte condensat
- 250 ml lapte semidegresat
- 75 g indulcitor(xilitol)
Instructiuni
- Pentru a obține 125 g lapte condensat avem nevoie de 250 ml lapte semidegresat ( nu UHT)și 75 g indulcitor.
- Intr-un vas antiaderent se toarnă laptele si se pune indulcitorul. Vasul se da la foc, amestecand mereu, pana se topește indulcitorul si laptele începe sa fiarbă. Din momentul când laptele fierbe, se lasă focul foarte, foarte mic si nu se mai amesteca deloc.
- La început vom observa o pelicula apoasa formată deasupra laptelui. Vom continua, sa ținem vasul pe foc, pana dispare aceasta pelicula apoasa, conținutul scade mai mult de jumătate din cantitatea inițială, începe sa se îngroașe puțin, își schimba culoarea, iar la suprafața formează bule mari. Totul a durat o ora. Se toarnă fierbinte in borcane, având grija, sa așezăm un metal sub borcan, sa nu se spargă si se lasă la răcit la temperatura camerei, apoi se pune capacul si se da la frigider.
- 20 g fistic se pun in cuptorul fierbinte, sa se usuce, apoi se toaca mărunt.
- 60 g fistic crud se pun la fiert cu apă, timp de 2-3 minute, până se desprinde ușor coaja.
- Se scurg într-o sită și se îndepărtează coaja.
- Se pune fisticul curățat și 150 ml lapte rece în vasul blenderului și se pasează, până fisticul și laptele devin o pastă subțire și fină.
- Se adaugă laptele praf, restul de lapte lichid și laptele condensat. Se mixează la viteză mică la început, apoi la viteză mare, până obținem o cremă omogenă. Din când în când se oprește blenderul și se curăță pereții vasului cu o spatulă, laptele praf având tendința, să se lipească de pereții acestuia.
- Când crema este foarte fina, se pun esențele și fisticul tocat, amestecând, doar cat se încorporează în cremă, având consistența unei smântâni mai subțiri.
- Se toarnă în borcan de sticlă, se pune capac și se dă la frigider până se întărește.
- Cantitatea finală de 650 grame cremă se consumă în patru zile de croazieră. Nu conține tolerate, fisticul fiind permis 20 grame/zi și înlocuiește uleiul de măsline pentru ziua respectivă. Însă 150 grame cat ar fi pentru o zi, este foarte mult, dacă se consumă așa simplă, fiind suficient 2-3 lingurițe pentru a potoli pofta de dulce.
- Crema se poate folosi în combinație cu brânza degresata, pentru umplerea prăjiturilor, torturilor, sau preferata mea, lângă o chiflă dietetica, sau wassa și o cană cu lapte.
Comentarii