Ingrediente

Blat

  • 1 ou
  • 60 ml lapte semidegresat
  • 1 plic praf de budinca dietetica cu vanilie
  • 1 praf de sare

Crema

  • 100 g zmeura congelata
  • 100 ml apa
  • 30 g indulcitor (xilitol)
  • 5 g gelatina granulată
  • 250 g branza degresată cremoasă cu 0,2% grăsime 
  • Îndulcitor și esența vanilie după gust
  • 1 lingura lapte praf degresat

Instructiuni

Blat

  • Se încălzește cuptorul la 160 grade.
  • Pe o tava mai mare se pune hârtie de copt.
  • Oul se bate cu un praf de sare, cu ajutorul unui tel. Se adauga laptele, apoi praful de budinca dietetica. Se amesteca energic cu telul, sa incorporam bine praful. La început compozitia va fi subțire, dar după 1-2 minute, vom observa, ca se ingroasa. Când are consistenta unui sos care curge, se toarnă pe hârtie de copt și se întinde cu spatula, sa obținem un disc de circa 20 cm. diametru.
  • Se da la cuptor la 160 grade, timp de 5 minute, apoi alte 5 minute, cu ventilația cuptorului pornita.
  • Între timp, dacă aveți o tava cu diametrul de 12 cm, îl folositi mai departe, dacă nu, improvizați ca mine. Un cadru metalic cu diametrul de 12 cm, l-am umplut cu hârtie de copt, apoi tot cu hârtie l-am învelit complet, sa-i obțin o baza.
  • Se scoate blatul din cuptor, se asaza pe inelul captusit cu hârtie, iar marginile care se lasă in jos, se prind cu o banda făcută din folie de aluminiu ( iar improvizație), sa obținem niște pliuri și totodata sa formam baza cosuletului.
  • Dam la cuptor blatul asezat pe inel, cu tot cu improvizație făcută și se lasă timp de 20 25 minute, la 150 grade, pana observam ca marginea pliului se rumenește și începe, sa se întărească. In tot acest timp, banda de aluminiu rămâne prinsă pe blat, n-o îndepărtăm.
  • Se oprește caldura cuptorului, se lasă usa intredeschisa foarte puțin ( punem o coada de lingura in usa, sa nu se închidă) și lasam blatul in cuptor, pana se răcește.
  • Se scoate din cuptor, se îndepărtează banda de aluminiu și se ridica de pe forma.
  • Se întoarce și avem un coșuleț cu margine ferma, care nu se lasă. 

Crema

  • Se pun la fiert pentru 5-6 minute, zmeura, apa și 30 g indulcitor. Piureul obtinut (este mult spus piure, pentru ca e msi subțire) se trece prin sita, sa îndepărtăm semințele. In acest piure curat și fierbinte, adăugăm 5 g gelatina, amestecand uneori, pentru a se dizolva complet granulele de gelatina. Se lasă la temperatura camerei,amestecand din când in când in el, pana devine un sos gros.
  • Brânza degresată se induceste și se adauga esența de vanilie, după gust.
  • Punem o lingura generoasa de branza in sosul de zmeura, amestecam bine, iar dacă este cazul, se da la frigider, sa se întărească puțin.

Asamblare

  • Presăram lapte praf degresat pe marginea cosuletului, formând un guleraș alb, iar in interior punem cam 1 cm. de crema de branza.
  • Pe o folie alimentara așezăm crema de zmeura, deasupra punem crema de branza, rulam, innodam folia la un capăt, iar celălalt capăt doar in strângem sub forma unui șnur. Se ia rulada de crema, de ambele capete și se trag de ele, dându-i o forma alungită.
  • Atașam in varful unui posh un dui stea.
  • Se introduce rulada de crema in poshul pregătit, iar capătul făcut șnur, se bagă in dui, care se scoate afara, se trage de el, pana ajunge crema in dui, apoi se taie capătul de folie cu o foarfeca.
  • Se fac aveline de crema in doua culori, peste crema de branza pusă in coșuleț. 
  • Se da la frigider, pana se întărește crema.
  • In dieta Dukan, cosuletului cu zmeura se poate consuma intr-o singura zi de croaziera, având 100 g zmeura tolerat/zi.
  • Praful de budinca dietetica conține făina de konjak, in loc de amidon și se poate folosi încă din faza de atac.