Ingrediente

  • Pentru o oala de ciorba de circa 7-8 l,am folosit:
  • O pasare de țara de aproximativ 2kg 
  • 3 cepe mari
  • 2-3 morcovi
  • Un păstârnac 
  • O rădăcina de pătrunjel
  • Câteva felii de țelina
  • 2 ardei grasi
  • 150 g orez
  • 1-2 lamai( pentru acrit ciorba)
  • 4 gălbenușuri
  • 250 g smantana pentru gătit cu 32% grăsime
  • Ardei iute( optional)
  • Mărar verde

Instructiuni

  • Pentru început porționăm pasarea,spălam carnea și o punem la fiert cu apa si 1-2 lg sare grunzoasa.Sarea are rolul ,de a scoate din carne toate impuritățile.Lasam sa tragă un clocot,după care scoatem carnea din oala și o spălam bine,vărsam apa care e plină de spuma,spălam bine și oala,după care punem carnea la fiert cu 3-4 l de apa.
  • Având pasare de curte,a fiert mai greu,pentru pasare din comerț,timpul de fierbere este mai mic,dar nu egalează gustul unei păsări de curte.
  • Între timp tocam legumele și le adăugăm in oala,la fiert,când carnea este aproape fiarta.
  • Completam cu apa,dacă vi se pare ca ciorba este prea plină de legume,sa avem la final oala de 8 l aproape 3/4.
  • Cu 10 minute înainte de a dungată ciorba,adăugăm orezul spalat.
  • Lasam sa fiarbă totul 10 minute și dam oala de pe foc.
  • In acest timp amestecam gălbenușurile cu un praf de sare și cu smantana.
  • Potrivim gustul cu zeama de lamaie,adăugăm sare dacă e nevoie,adăugăm gălbenușurile cu smantana și punem oala pe foc,doar cât sa ajungă la punctul de fierbere.
  • Oprim focul,adăugăm mărar tocat(2-3 legături),acoperim oala și ciorba este gata.

Alte informatii

  • Se poate folosi doar tacâmurile de la pasare sau pasarea întreaga,indiferent ce folosim,ciorba este foarte gustoasa.
  • Ardeiul iute se curată și se poate adauga la final( dacă nu aveți copii la masa) sau se poate servi individual.
  • Cine vrea un gust mai intens de smantana,poate adauga in farfurie,atunci când servește aceasta ciorba.
  • Zeama de lamaie se adauga după gust,deci poate fi nevoie de 1-3 lamai,in funcție de cât sunt de zemoasa sau de mari.

Cine vrea o ciorba mai dietetica,poate înlocui smantana cu iaurt grecesc,kefir,indiferent ce varianta alegem,ciorba va fi gustoasa!