Ingrediente
- Pentru o oala de ciorba de circa 7-8 l,am folosit:
- O pasare de țara de aproximativ 2kg
- 3 cepe mari
- 2-3 morcovi
- Un păstârnac
- O rădăcina de pătrunjel
- Câteva felii de țelina
- 2 ardei grasi
- 150 g orez
- 1-2 lamai( pentru acrit ciorba)
- 4 gălbenușuri
- 250 g smantana pentru gătit cu 32% grăsime
- Ardei iute( optional)
- Mărar verde
Instructiuni
- Pentru început porționăm pasarea,spălam carnea și o punem la fiert cu apa si 1-2 lg sare grunzoasa.Sarea are rolul ,de a scoate din carne toate impuritățile.Lasam sa tragă un clocot,după care scoatem carnea din oala și o spălam bine,vărsam apa care e plină de spuma,spălam bine și oala,după care punem carnea la fiert cu 3-4 l de apa.
- Având pasare de curte,a fiert mai greu,pentru pasare din comerț,timpul de fierbere este mai mic,dar nu egalează gustul unei păsări de curte.
- Între timp tocam legumele și le adăugăm in oala,la fiert,când carnea este aproape fiarta.
- Completam cu apa,dacă vi se pare ca ciorba este prea plină de legume,sa avem la final oala de 8 l aproape 3/4.
- Cu 10 minute înainte de a dungată ciorba,adăugăm orezul spalat.
- Lasam sa fiarbă totul 10 minute și dam oala de pe foc.
- In acest timp amestecam gălbenușurile cu un praf de sare și cu smantana.
- Potrivim gustul cu zeama de lamaie,adăugăm sare dacă e nevoie,adăugăm gălbenușurile cu smantana și punem oala pe foc,doar cât sa ajungă la punctul de fierbere.
- Oprim focul,adăugăm mărar tocat(2-3 legături),acoperim oala și ciorba este gata.
Alte informatii
- Se poate folosi doar tacâmurile de la pasare sau pasarea întreaga,indiferent ce folosim,ciorba este foarte gustoasa.
- Ardeiul iute se curată și se poate adauga la final( dacă nu aveți copii la masa) sau se poate servi individual.
- Cine vrea un gust mai intens de smantana,poate adauga in farfurie,atunci când servește aceasta ciorba.
- Zeama de lamaie se adauga după gust,deci poate fi nevoie de 1-3 lamai,in funcție de cât sunt de zemoasa sau de mari.
Cine vrea o ciorba mai dietetica,poate înlocui smantana cu iaurt grecesc,kefir,indiferent ce varianta alegem,ciorba va fi gustoasa!
Comentarii