Ingrediente
- 1,5 kg carne de miel pentru ciorba( bucati de carne bune pentru ciorba,oase),pentru o oala de 5 l de ciorba
- 2 morcovi
- O ceapa uscata
- 1/2 ardei roșu
- 1/2 ardei verde
- 1-2 bucăți ceapa verde
- O felie țelina
- O rădăcina mică păstârnac și una de pătrunjel
- 400 g roșii curățate de coaja,tocate sau pasate( putem folosi o cutie de roșii pasate)
- 200 ml smantana pentru gătit cu grăsime peste 30%
- O legătura pătrunjel
- O legătura leuștean
- 2-3 cartofi sau orez
- Dupa preferința otet sau zeama de lamaie
Instructiuni
- Spălam carnea și o punem intr-un vas cu apa și o lingura de sare,o punem pe foc,sa tragă un clocot.
- Sarea are rolul de a scoate toate impuritățile din carne. Se va forma o spuma abundentă.
- După câteva clocote,scoatem carnea din oala și o clatim bine.
- Vărsam apa și spălam oala.
- Punem la fiert carnea cu 3-4 l apa,in oala curată.
- Între timp curatamși tocam legumele și verdeata.Ardeiul verde nu-l tocam,îl vom folosi la final.
- Adăugăm legumele tocate,jumătate din verdeata tocata,când sunt aproape fierte,adăugăm cartofii tăiați cubulete( sau orezul),iar la final punem roșiile tocate.Lasam sa fiarbă și roșiile 10 minute.Oprim focul.
- Adăugăm smantana in ciorba fierbinte,sare după gust,bucata de ardei verde și restul de verdeata.
- Cine vrea o ciorba mai acruta,poate adauga o lingura de otet sau zeama de lamaie,dar roșiile sunt suficiente pentru a acri ciorba.
- Punem capacul pe oala,lasam câteva minute,sa se intensifice aromele,după care se poate servi,simplu sau cu ardei iute și eventual smantana,adăugată in farfurie,pentru doritori.
Alte informatii
Cine dorește poate înlocui cartofii,cu o ceașca de orez,dar noi preferam cartofii.Cantitatile sunt suficiente pentru o oala de 5 l cu ciorba.
Bucata de ardei pusă la finalul ciorbei,intensifica gustul de ardei( un truc învățat de la soacra mea,care era o bucătăreasă desăvârșita).
Comentarii