Ingrediente

  • 1,5 kg carne de miel pentru ciorba( bucati de carne bune pentru ciorba,oase),pentru o oala de 5 l de ciorba
  • 2 morcovi
  • O ceapa uscata
  • 1/2 ardei roșu
  • 1/2 ardei verde
  • 1-2 bucăți ceapa verde
  • O felie țelina
  • O rădăcina mică păstârnac și una de pătrunjel
  • 400 g roșii curățate de coaja,tocate sau pasate( putem folosi o cutie de roșii pasate)
  • 200 ml smantana pentru gătit cu grăsime peste 30%
  • O legătura pătrunjel
  • O legătura leuștean
  • 2-3 cartofi sau orez
  • Dupa preferința otet sau zeama de lamaie

 

Instructiuni

  • Spălam carnea și o punem intr-un vas cu apa și o lingura de sare,o punem pe foc,sa tragă un clocot.
  • Sarea are rolul de a scoate toate impuritățile din carne. Se va forma o spuma abundentă.
  • După câteva clocote,scoatem carnea din oala și o clatim bine.
  • Vărsam apa și spălam oala.
  • Punem la fiert carnea cu 3-4 l apa,in oala curată.
  • Între timp curatamși tocam legumele și verdeata.Ardeiul verde nu-l tocam,îl vom folosi la final.
  • Adăugăm legumele tocate,jumătate din verdeata tocata,când sunt aproape fierte,adăugăm cartofii tăiați cubulete( sau orezul),iar la final punem roșiile tocate.Lasam sa fiarbă și roșiile 10 minute.Oprim focul.
  • Adăugăm smantana in ciorba fierbinte,sare după gust,bucata de ardei verde și restul de verdeata.
  • Cine vrea o ciorba mai acruta,poate adauga o lingura de otet sau zeama de lamaie,dar roșiile sunt suficiente pentru a acri ciorba.
  • Punem capacul pe oala,lasam câteva minute,sa se intensifice aromele,după care se poate servi,simplu sau cu ardei iute și eventual smantana,adăugată in farfurie,pentru doritori.

Alte informatii

Cine dorește poate înlocui cartofii,cu o ceașca de orez,dar noi preferam cartofii.Cantitatile sunt suficiente pentru o oala de 5 l cu ciorba.

Bucata de ardei pusă la finalul ciorbei,intensifica gustul de ardei( un truc învățat de la soacra mea,care era o bucătăreasă desăvârșita).