Ingrediente

  • 1 ciolan proaspăt de porc (2 kg)
  • 1 lingura sare grunzoasa
  • 1 lingura piper
  • 1 litru vin 
  • 1 lingura rozmarin uscat și macinat

In plus

  • 3-4 litri apa
  • 1 pumn sare grunzoasa
  • 2 foi de dafin

Instructiuni

  • Intr-o oala mare, sa încapă ciolanul, se pun 3-4 litri de apa, un pumn de sare grunzoasa si doua foi de dafin.
  • Când apa fierbe, se pune ciolanul si se reduce focul la minim.
  • Se fierbe ciolanul o ora, fiind destul de mare, dar fără sa clocotească, de aceea focul sub oala, trebuie sa fie foarte mic. Dacă ciolanele sunt mai mici, timpul de fierbere este de maxim 45 minute.
  • Ciolanul fiert  se scoate din apa si se lasă puțin, sa se răcorească.
  • Cu un cuțit se cresteaza șoriciul in pătrățele, cu grija, sa fie tăiat, doar partea de sorici cu grăsimea de sub el, fără a cresta si carnea.
  • Se condimentează cu sare si piper și rozmarin, amestecate intr-un bol, insistând la fiecare tăietura. După gust, se folosesc și alte ierburi aromate ( cimbru, coriandru, etc…).
  • Ciolanul fiert si condimentat se pune pe grătarul cuptorului, iar sub el așezăm o tava cu apa.
  • Se gătește la 200 grade.
  • La fiecare 30 minute ciolanul se stropește cu un pahar de vin.
  • Timpul de gătire la cuptor este in funcție de mărimea ciolanului. La mine a durat doua ore si jumătate.
  • Ciolanul gătit trebuie, sa fie moale, atât carnea, cât si șoriciul si se verifica cu un bat de frigăruie. Acesta trebuie sa între ușor in carne.
  • La final se ridica temperatura la 220 grade, cu ventilatie si se gătește, pana șoriciul devine crocant.
  • Se scoate din cuptor, se pune pe un blat de lemn, se acoperă cu hârtie de copt umezita, apoi cu un prosop, timp de 20 minute.
  • Ciolanul se servește cu garnitura la alegere, noi având piure de cartofi si castraveți murati, langa bucatile de carne care se  taie foarte ușor de pe ciolan.
  • Fata de reteta de inspirație,  am folosit vin in loc de bere.