Ingrediente
- 120 g tarate ovaz
- 40 g tarate grâu
- 40 g tarate pshillium
- 50 g lapte praf degresat
- 100 g gluten
- 10 g făina konjak
- 1 ou
- 10 g sare
- 25 g drojdie proaspăta
- 400 ml apa calduta
Instructiuni
- Taratele de ovaz, grâu și pshillium se macină fin.
- Drojdia se dizolva in apa calduta.
- Intr-un bol încăpător punem toate taratele macinate, glutenul, laptele praf, făina konjak, sarea și le amestecam bine.
- Adăugăm peste acestea oul ,apa cu drojdia și amestecam cu o lingura, pana se incorporeaza apa in fainuri.Lasam compozitia 5 minute, după care răsturnăm aluatul pe blatul de lucru și framantam bine, pana obținem un aluat omogen.
- Nu adăugăm nimic, pentru ca acest aluat nu se lipește nici de mâini, nici de blat.
- Îl punem înapoi in bol, îl acoperim cu folie și îl așezăm la loc caldut, sa dospeasca, pana își dublează volumul și chiar mai mult.
- După ce a dospit, cântărim aluatul( puțin peste 800 g) și-l împărțim in 8 părți egale, pentru 8 chifle care conțin fiecare cate o lingura tarate ovaz.
- Modelam chiflele in mâna, fără a le umezi, pentru ca aluatul nu se prinde de mâini .
- Așezăm chiflele in tava, pe hârtie de copt, le acoperim cu un prosop și le lasam iar la dospit 30-40 minute.
- Încălzim cuptorul la 175 grade.
- După ce chiflele au crescut, le întoarcem, partea de jos sa fie acum in sus.
- Intr-o sita punem putina tarate de ovaz măcinată și cernem deasupra chiflelor,le crestam și dam tava la cuptor, pana chiflele se rumenesc pe toate părțile.Încercam o chifla, bătând cu degetul pe fundul ei, aceasta trebuie sa sune a gol, atunci știm ca sunt gata.
- Se răcesc pe grătar și se taie după ce s-au răcit complet.
- Din acest aluat putem forma baghete, sunt la fel de bune.
Alte informatii
Pentru a avea 10 chifle, pentru 5 zile de croaziera, mărim cantitatile și anume:
- 150 g tarate ovaz macinat
- 50 g tarate grâu
- 50 g tarate pshillium
- 65 g lapte praf degresat
- 120 g gluten
- 12 g făina konjak
- 1 ou
- 30 g drojdie proaspăta
- 500 ml apa calduta
- 1 lingurița sare
- 2 lingurițe indulcitor
- Procedeul este la fel, iar dacă e nevoie, blatul de lucru și palmele se umezesc cu apa, pentru a frământa și modela chiflele.
Comentarii