Ingrediente

  • 120 g tarate ovaz
  • 40 g tarate grâu
  • 40 g tarate pshillium 
  • 50 g lapte praf degresat
  • 100 g gluten
  • 10 g făina konjak
  • 1 ou
  • 10 g sare
  • 25 g drojdie proaspăta
  • 400 ml apa calduta

Instructiuni

  • Taratele de ovaz, grâu și pshillium se macină fin.
  • Drojdia se dizolva in apa calduta.
  • Intr-un bol încăpător punem toate taratele macinate, glutenul, laptele praf, făina konjak, sarea și le amestecam bine.
  • Adăugăm peste acestea oul ,apa cu drojdia și amestecam cu o lingura, pana se incorporeaza apa in fainuri.Lasam compozitia 5 minute, după care răsturnăm aluatul pe blatul de lucru și framantam bine, pana obținem un aluat omogen.
  • Nu adăugăm nimic, pentru ca acest aluat nu se lipește nici de mâini, nici de blat.
  • Îl punem înapoi in bol, îl acoperim cu folie și îl așezăm la loc caldut, sa dospeasca, pana își dublează volumul și chiar mai mult.
  • După ce a dospit, cântărim aluatul( puțin peste 800 g) și-l împărțim in 8 părți egale, pentru 8 chifle care conțin fiecare cate o lingura tarate ovaz.
  • Modelam chiflele in mâna, fără a le umezi, pentru ca aluatul nu se prinde de mâini .
  • Așezăm chiflele in tava, pe hârtie de copt, le acoperim cu un prosop și le lasam iar la dospit 30-40 minute.
  • Încălzim cuptorul la 175 grade.
  • După ce chiflele au crescut, le întoarcem, partea de jos sa fie acum in sus.
  • Intr-o sita punem putina tarate de ovaz măcinată și cernem deasupra chiflelor,le crestam și dam tava la cuptor, pana chiflele se rumenesc pe toate părțile.Încercam o chifla, bătând cu degetul pe fundul ei, aceasta trebuie sa sune a gol, atunci știm ca sunt gata.
  • Se răcesc pe grătar și se taie după ce s-au răcit complet.
  • Din acest aluat putem forma baghete, sunt la fel de bune.

Alte informatii

Pentru a avea 10 chifle, pentru 5 zile de croaziera, mărim cantitatile și anume:

  • 150 g tarate ovaz macinat
  • 50 g tarate grâu 
  • 50 g tarate pshillium 
  • 65 g lapte praf degresat
  • 120 g gluten
  • 12 g făina konjak
  • 1 ou
  • 30 g drojdie proaspăta
  • 500 ml apa calduta
  • 1 lingurița sare
  • 2 lingurițe indulcitor
  • Procedeul este la fel, iar dacă e nevoie, blatul de lucru și palmele se umezesc cu apa, pentru a frământa și modela chiflele.