Ingrediente
- 1 kg făină tip 480
- 650 ml apă călduță
- 15 g sare
- 20 g drojdie proaspătă
- 2-3 linguri ulei
Pentru uns
- 1 gălbenuș+ 2 linguri lapte
În plus
- Semințe de susan albe și negre
- 1 cub micuț de unt tare
Instructiuni
- În apa călduță se dizolvă drojdia proaspătă.
- Făină se cerne într-un vas încăpător și se presară sarea.
- Se toarnă peste făină, apa cu drojdia dizolvată și se frământă. Aluatul va fi unul lipicios, ușor moale.
- Se adaugă uleiul și se încorporează în aluat.
- Se presară făină pe blatul de lucru, se răstoarnă aluatul și se frământă la mâna, până devine elastic și neted. Dacă e nevoie, se presară făină din când în când, să fie mai ușor de lucrat.
- Aluatul obținut se pune în vasul uns cu puțin ulei, se acoperă cu prosop și se lasă la dospit, până aproape își triplează volumul.
- Pe tava mare a aragazului se pune hârtie de copt.
- Aluatul dospit se pune pe blatul infainat și se împarte în 16 bucăți egale. Eu am cântărit aluatul, pentru a tăia bucatile cat mai egal.
- Fiecare bucată de aluat se lucrează separat, dându-i forma unei bile, care se pune în tavă, dar cu distanța între ele.
- După ce se lucrează fiecare bilă, se acoperă tava și se lasă la dospit între 30-60 minute, până își dublează volumul.
- Se pornește cuptorul la 180 grade.
- Chiflele se ung cu gălbenuș de ou amestecat cu lapte, se presară semințe de susan și se coc 50-55 minute.
- Se scot din cuptor, se pun la răcit pe un grătar și cat sunt fierbinți se ung cu un cubuleț de unt.
- Sunt gustoase, cu miez moale, pufos și coajă aromată cu unt.
Comentarii