Ingrediente

  • 1 kg făină tip 480
  • 650 ml apă călduță
  • 15 g sare
  • 20 g drojdie proaspătă
  • 2-3 linguri ulei

Pentru uns

  • 1 gălbenuș+ 2 linguri lapte 

În plus

  • Semințe de susan albe și negre
  • 1 cub micuț de unt tare

Instructiuni

  • În apa călduță se dizolvă drojdia proaspătă.
  • Făină se cerne într-un vas încăpător și se presară sarea.
  • Se toarnă peste făină, apa cu drojdia dizolvată și se frământă. Aluatul va fi unul lipicios, ușor moale.
  • Se adaugă uleiul și se încorporează în aluat.
  • Se presară făină pe blatul de lucru, se răstoarnă aluatul și se frământă la mâna, până devine elastic și neted. Dacă e nevoie, se presară făină din când în când, să fie mai ușor de lucrat.
  • Aluatul obținut se pune în vasul uns cu puțin ulei, se acoperă cu prosop și se lasă la dospit, până aproape își triplează volumul.
  • Pe tava mare a aragazului se pune hârtie de copt.
  • Aluatul dospit se pune pe blatul infainat și se împarte în 16 bucăți egale. Eu am cântărit aluatul, pentru a tăia bucatile cat mai egal.
  • Fiecare bucată de aluat se lucrează separat, dându-i forma unei bile, care se pune în tavă, dar cu distanța între ele.
  • După ce se lucrează fiecare bilă, se acoperă tava și se lasă la dospit între 30-60 minute, până își dublează volumul.
  • Se pornește cuptorul la 180 grade.
  • Chiflele se ung cu gălbenuș de ou amestecat cu lapte, se presară semințe de susan și se coc 50-55 minute.
  • Se scot din cuptor, se pun la răcit pe un grătar și cat sunt fierbinți se ung cu un cubuleț de unt.
  • Sunt gustoase, cu miez moale, pufos și coajă aromată cu unt.