Ingrediente

  • 450 ml lapte călduț
  • 30 g untură moale (unt, sau ulei)
  • 1 ou
  • 5 g drojdie uscată
  • 10 g zahăr
  • 10 g sare
  • 700 g făină+ 20 g pentru presărat blatul de lucru

Pentru uns

  • 1 ou micut
  • 1 lingură lapte

Instructiuni

  • Într-un bol încăpător se pun: laptele călduț, untura moale, oul, zahărul și drojdia. Se amestecă totul cu telul.
  • Peste amestecul umed se adauga 700 g făină cernuta și sarea.
  • Se frământă cu mâna, cat se încorporeaza făină, apoi se presară făină pe blatul de lucru și se răstoarnă aluatul.
  • Se frământă 7-8 minute, până obținem un aluat neted, elastic, maleabil și nelipicios.
  • Se adaza aluatul in bolul uns cu putin ulei, se acoperă cu un prosop și se lasă la dospit, până își dublează volumul.
  • Pe tava mare a aragazului se pune hârtie de copt.
  • Aluatul se cântărește și se împarte în 15 bucăți.
  • Se lucrează fiecare bucată, dând forma unei sfere.
  • Cu ajutorul unei raclete de patiserie, se fac patru linii, apăsând ușor în aluat, pe orizontală, verticală și alte două pe diagonala. Când se apasă cu racleta pe aluat, acesta se va aplatiza puțin. Vom obține o chiflă cu opt "petale".
  • Se pun chiflele în tavă, se acoperă cu prosop și se lasă la dospit 30-35 minute.
  • Se încălzește cuptorul la 200 grade.
  • Înainte de a da tava la cuptor, se modelează iar fiecare chiflă, la fel ca prima dată. Apăsam iar cu racleta peste liniile deja formate, astfel ele se mai adâncesc puțin.
  • Se ung chiflele cu ou bătut cu puțin lapte.
  • Se coc la 200 grade, timp de 25-28 minute, până ce chiflele sunt rumenite.
  • Au coajă crocantă, miez pufos și plin, ideale pentru sandwich-uri și nu numai.
  • În galeria foto sunt poze și puteți vedea, cum am modelat chiflele.