Ingrediente
Aluat pentru 12 bucăți
- 1 kg făina cu 13,5% proteina
- 550 ml apa calduta
- 10 g drojdie uscata
- 25 g zahăr
- 15 g sare
- 200 ml ulei
- 2 albușuri
Pentru uns
- 2 gălbenușuri
- 2 linguri lapte
- Seminte de susan albe și negre (optional)
Instructiuni
- Intr-un vas încăpător se pun apa, drojdia și zaharul. Se amesteca, se acoperă vasul si se lasa deoparte 10 minute.
- Se adauga uleiul, albușurile, făina si sarea. Se frământa, pana obținem un aluat moale si lipicios.
- Cu palmele unse cu ulei strângem aluatul si-l netezim.
- Se acoperă vasul si se tine la loc caldut, sa dospeasca 40 minute.
- Pregătim doua tavi mari pe care așezăm hârtie de copt.
- Aluatul se răstoarnă pe blatul de lucru, care a fost uns cu ulei, iar dacă se poate, aluatul se cântărește, pentru a forma chifle de aceeași greutate.
- Am avut in jur de 1800 g aluat, deci fiecare chifla a cantarit 150 g.
- Se împarte aluatul in 12 bucăți, iar fiecare bucata se lucrează in palma, dându-i forma unei bile.
- Se asaza in tavi, cu distanță între ele și se aplatizeaza ușor cu palmele.
- Se acoperă tavile cu un prosop si se lasă la dospit, cât timp se înfierbânta cuptorul la 200 grade.
- Se ung cu galbenus amestecat cu lapte si se presara seminte de susan.
- Se dau tavile in cuptorul fierbinte, încălzire sus-jos, cu ventilatie, la temperatura de 200 grade, timp de 10 minute, apoi se inversează poziția tavilor, cea de sus o așezăm in locul celei de jos si invers, pentru a se coace uniform chiflele.
- Se mai țin la cuptor încă 10-12 minute, pana se rumenesc.
- Când sunt coapte, se scot din tava și se răcesc pe un grătar.
- Sunt foarte gustoase, pufoase, cu miez plin, coaja moale, iar avantajul este ca, se fac foarte repede, fără dospire îndelungată și fără frământare multă.
- O chifla coaptă cântărește 135 grame.
- Merita făcute!
Comentarii