Ingrediente

Aluat pentru 12 bucăți 

  • 1 kg făina cu 13,5% proteina
  • 550 ml apa calduta
  • 10 g drojdie uscata
  • 25 g zahăr
  • 15 g sare
  • 200 ml ulei
  • 2 albușuri 

Pentru uns

  • 2 gălbenușuri
  • 2 linguri lapte
  • Seminte de susan albe și negre (optional)

Instructiuni

  • Intr-un vas încăpător se pun apa, drojdia și zaharul. Se amesteca, se acoperă vasul si se lasa deoparte 10 minute.
  • Se adauga uleiul, albușurile, făina si sarea. Se frământa, pana obținem un aluat moale si lipicios.
  • Cu palmele unse cu ulei strângem aluatul si-l netezim.
  • Se acoperă vasul si se tine la loc caldut, sa dospeasca 40 minute.
  • Pregătim doua tavi mari pe care așezăm hârtie de copt.
  • Aluatul se răstoarnă pe blatul de lucru, care a fost uns cu ulei, iar dacă se poate, aluatul se cântărește, pentru a forma chifle de aceeași greutate. 
  • Am avut in jur de 1800 g aluat, deci fiecare chifla a cantarit 150 g.
  • Se împarte aluatul in 12 bucăți, iar fiecare bucata se lucrează in palma, dându-i forma unei bile.
  • Se asaza in tavi, cu distanță între ele și se aplatizeaza ușor cu palmele.
  • Se acoperă tavile cu un prosop si se lasă la dospit, cât timp se înfierbânta cuptorul la 200 grade.
  • Se ung cu galbenus amestecat cu lapte si se presara seminte de susan.
  • Se dau tavile in cuptorul fierbinte, încălzire sus-jos, cu ventilatie, la temperatura de 200 grade, timp de 10 minute, apoi se inversează poziția tavilor, cea de sus o așezăm in locul celei de jos si invers, pentru a se coace uniform chiflele.
  • Se mai țin la cuptor încă 10-12 minute, pana se rumenesc.
  • Când sunt coapte, se scot din tava și se răcesc pe un grătar.
  • Sunt foarte gustoase, pufoase, cu miez plin, coaja moale, iar avantajul este ca, se fac foarte repede, fără dospire îndelungată și fără frământare multă.
  • O chifla coaptă cântărește 135 grame.
  • Merita făcute!