Ingrediente

500 g făina
350 ml lapte caldut
1 lingurița sare
1 lingura rasa zahăr
20 g drojdie proaspăta
25 ml ulei masline
Pentru uns: ou amestecat cu 1-2 linguri lapte, dar este optional.

Instructiuni

Intr-un vas punem făina, drojdia dizolvată in lapte, sare, zahăr și se frământa, încorporând toate ingredientele.Adăugăm uleiul, framantam aluatul in vas, pana uleiul intra in aluat, după care punem pe blatul de lucru și framantam 3-4 minute, pana aluatul este neted.
Mie nu mi s-a întâmplat, dar dacă aluatul este lipicios, se presara făina , atunci când framantam pe blat, asta depinde de calitatea făinii .
Punem aluatul in văd, acoperim cu folie și lasam la dospit, pana își dublează volumul, sau chiar mai mult.
Aluatul dospit îl împărțim aproximativ in 10 bucăți, formam bile și începem sa lucram cu fiecare bila de aluat.
Facem întâi un șnur de 40 cm pe care îl tăiem in doua și suprapunem aceste doua șnururi in forma de cruce.Împletim trei capete de șnur , pana se termina.
Capătul rămas neimpletim, îl tragem la mijloc, iar celelalte capete scurte rămase de la împletire, le tragem toate dedesubtul chiflei, modulând o chifla japoneza.
Punem chiflele împletite in tava tapetata cu hârtie de copt și lasam la dospit încă 10-15 minute.
Ungem chiflele cu ou amestecat cu puțin lapte și le coacem in cuptorul preîncălzit la 200 grade, pentru 15 minute.Scoatem tava din cuptor și ungem încă o data chiflele, sa obținem un luciu mai intens, după care reducem focul la 175 grade și coacem chiflele încă 10-15 minute, pana se rumenesc frumos deasupra.