Ingrediente

  • 175 g branza degresată 0,2% grăsime
  • 150 g kefir semidegresat 1,5% grăsime
  • 60 g făina integrala de grâu 
  • 2 lingurițe rase cu indulcitor
  • 20 g drojdie proaspăta
  • 120 g tarate ovaz macinate
  • 80 g gluten
  • 20 g tarate pshillium
  • 1/2 lingurița sare
  • 100 ml apa calduta
  • 1 lingurița ulei de masline( optional)

Pentru oparit chiflele

  • 1 litru apa
  • 60 g bicarbonat de sodiu
  • 1 lingurița sare
  • Susan( optional)

Instructiuni

  • Pentru început facem o maia și anume: branza și kefirul se amesteca și se pune la încălzit , sa fie la temperatura camerei, nu reci de la frigider.
  • Se adauga drojdia, indulcitorul , făina integrala și amestecam bine.Va  rezulta  o crema ,care se acoperă și se lasă la dospit.Vom observa ca după 1/2 ora, maiaua este crescută, formând mici crăpături la suprafața.Se va simți și mirosul de dospit.
  • Taratele de ovaz, pshillium , glutenul și sarea se amesteca împreuna.
  • Când maiaua este dospita, se adauga 100 ml apa calduta, se amesteca, după care se pune amestecul de tarate și îl incorporam cu o lingura.Se lasă deoparte 5-6 minute, sa se hidrateze taratele.Se pune aluatul pe blatul de lucru, sau pe o planșă , se frământa, iar la final se da forma unei sfere.Turnam in palma uleiul de masline și ungem sfera de aluat cu acest ulei.
  • Se acoperă și se lasă la dospit.
  • Cine are multicooker cu program de dospire, poate folosi aparatul , aici având temperatura constanta de 40 grade, timp de o ora.
  • După ce aluatul a dospit, se cântărește și se împarte in 12 bucati( se poate împarți in bucăți mai mari, dar nu știam cum se comporta aluatul la copt).
  • Fiecare bucata se modelează sub forma de chifla( se întinde bucata cu mâna in forma rotundă și se aduc spre mijloc marginile, după care se strâng toate capetele și rulam in palme, dându-i o forma de bila mai mică).
  • Când terminam de modelat toate chiflele, se acoperă și se lasă la dospit 20-25 minute.
  • Intr-un vas se pune la fiert apa, bicarbonatul și sarea.
  • Când începe sa fiarbă apa, se adauga chiflele, cate 4 odata, și se oparesc pe ambele părți, 10-15 secunde.
  • Se scot cu o paleta și se pun in tava tapetata cu hârtie de copt.
  • Se cresteaza și se presara susan( optional).
  • In cuptorul preîncălzit la 170 grade, se pune tava cu chifle și se coc timp de 25-30 minute, pana se rumenesc.
  • Eu am folosit cuptorul la 160 grade cu ventilație sus și jos, timp de 20 minute, apoi am scăzut la 150 grade, încă 10 minute.Fiecare coace chiflele, cunoscându-și cuptorul.
  • Se scot din cuptor, se răcesc pe grătar și se feliază , când sunt reci complet.
  • In dieta, se consuma din croaziera, 3 chifle/zi, conținând taratele de ovaz și 15 g făina integrala, tolerat 20g/zi.